In municipiul – resedinta al Prahovei, autoritatile s-au hotarat sa faca zid in fata exploziei fenomenului consumului de plante etnobotanice, care s-a accentuat mai ales in randul tinerilor, spunand NU “magazinelor de vise”!

Astfel, in ultima sedinta a Consiliului Local Ploiesti pe anul in curs, ce a avut loc cu doua zile inainte de Craciun, a fost votat un proiect de hotarare care vizeaza interzicerea comercializarii, depozitarii, fabricarii, distributiei, detinerii, oferirii, trasmiterii, achizitionarii, producerii, intermedierii si utilizarii plantelor, a substantelor si a preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice si psihotrope, de orice fel, care aduc atingere sau pun in pericol viata si sanatatea populatiei, ordinea si linistea publica, altele decat cele al caror regim juridic este reglementat prin legislatia in vigoare. Supus adoptarii, proiectul de hotarare a inregistrat o singura “abtinere”, din partea liberalului Iulian Teodorescu, acesta declarand ca prin respectiva decizie a legislativului ploiestean “nu facem altceva decat sa luam lesul pisicii si sa-l aruncam in curtea altor localitati. Spun asta pentru ca Guvernul ar fi trebuit sa promoveze un astfel de proiect de hotarare care sa fie valabil in toata tara“. Prin proiectul de hotarare care a fost votat de consilierii ploiesteni sunt interzise, de asemenea, distribuirea si oferirea de esantioane ale plantelor sau ale substantelor si preparatelor mentionate mai sus. Totodata, comerciantii din municipiul Ploiesti, in baza acelorasi prevederi, vor fi obligati sa distruga, pe cheltuiala lor, toate stocurile de plante, substante ori preparate din plante etnobotanice. Nerespectarea prevederilor acestei hotarari va atrage dupa sine si sanctiuni, amenzile contraventionale fiind cuprinse intre 3.000 si 5.000 de lei, cu exceptia faptelor care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, situatie in care vor fi sesizate institutiile de urmarire penala. Constatarea si sanctionarea contraventiilor se vor face de catre primar si imputerniciti ai acestuia – agentii comunitari din cadrul Politiei Comunitare Ploiesti si ofiteri si agenti din cadrul Politiei Municipiului Ploiesti, ai Jandarmeriei, imputerniciti ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Ploiesti si ai Directiei de Sanatate Publica.
De mentionat ca, pe data de 10 decembrie, in centrul municipiului, sute de social-democrati au format un lant uman in cadrul campaniei demarate de Organizatia Prahova a TSD de atitudine civica impotriva etnobotanicelor, consilierii PSD ploiesteni anuntand si initierea unui proiect de hotarare pe aceesi tema. In aceeasi zi, primarul Andrei Volosevici anunta, la randu-i, ca a initiat, impreuna cu toti consilierii locali, un proiect de hotarare privind luarea unor masuri vizand interzicerea activitatii agentilor economici care comercializeaza plante, substante si preparate stupefiante, halucinogene, euforice si psihotrope, inclusiv compusii derivati. Respectivul proiect este chiar cel adoptat la ultima sedinta a Consiliului Local pe anul 2010, de la care primarul, insa, a absentat.
N.DUMITRESCU