Recent s-au implinit 75 de ani de cand a avut loc, pe scena Operei Romane din Bucuresti, sub bagheta eminentului sef de orchestra Ionel Perlea, prima auditie absoluta a prestigioasei creatii lirice semnata de stralucitul compozitor Paul Constantinescu, opera comica „O noapte furtunoasa”.
Dintre opusurile de rezonanta care au traversat, cu brio, anii si frontierele tarii, si care s-au impus pe plan european si international, opera „O noapte furtunoasa” ocupa un loc primordial.
Atras inca din anii tineretii de opera si personalitatea unei mari stele a Ploiestiului si, deopotriva, a literaturii dramatice romanesti si mondiale, scriitorul I.L.Caragiale, a carui creatie este puternic inspirata din tarele vietii ploiestene si „din mica sa anecdotica”, la plecarea pentru studii de perfectionare la Viena, in toamna anului 1933, Paul Constantinescu a luat, printre altele, si textele pieselor lui Caragiale.
Dintre cele cinci lucrari dramatice, compozitorul Paul Constantinescu s-a oprit la opera comica „O noapte furtunoasa” intrucat dupa cum afirma autorul „prin lirismul uneori comic, prin ritmul ei se preta mai usor unei transpuneri muzicale”. Personal a realizat libretul, procedand la ” scurtarea unor scene si la verificarea partial a textului – adaptari impuse de legile si necesitatile specifice teatrului muzical”.
Partitura muzicala – schitata la Viena – a fost terminata la revenirea in tara in vara anului 1935, astfel incat, la 25 octombrie 1935, la Opera Romana din Bucuresti, a avut loc premiera absoluta, cu o exceptionala distributie: George Niculescu-Basu (Jupan Dumitrache), Gheorghe Oprisan (Ipingescu), Victoria Costescu-Duca (Veta), Emilia Gutianu – Alexandrescu (Zita), Dem Galdeman (Chiriac), Lucian Nanu (Rica Venturiano), sub bagheta reputatului sef de orchestra Ionel Perlea, director artistic al institutiei.
Publicul, numerosi muzicieni si presa de specialitate au remarcat valoarea artistica a noii creatii lirice romanesti: „Cu opera << O noapte furtunoasa>> se pune la noi piatra de hotar pentru recitativul de opera” (Liviu Rusu); „Trebuia, deci, creat recitativul romanesc. E meritul mare si contributia originala a domnului Paul Contantinescu de a fi izbutit aceasta, stralucit” (Radu Georgescu, revista Fundatiilor nr.1, 1930)… „In sfarsit, Paul Constantinescu un mare muzician al tinerei generatii”. Spectacolul cu opera „O noapte furtunoasa”a fost reluat si in stagiunile urmatoare, cu deosebire in anii 1942-1943, prilej cu care compozitorul Paul Constantinescu a fost distins cu premiul Municipiului Bucuresti.
Refacuta in anul 1950, in urma unor inerente deficiente oricarui inceput, noua versiune a operei a vazut luminile rampei la 19 mai 1951, pe aceeasi importanta scena, la pupitrul dirijoral aflandu-se eminentul sef de orchestra George Georgescu.
Reprezentatiile au continuat apoi sub bagheta dirijorului Constantin Silvestri.
Pentru exceptionalele calitati ale acestui opus muzical, in anul 1956 compozitorul a fost distins cu premiul „George Enescu” al Academiei Romane.
In anul 1960, in rasunatorul turneu artistic intreprins de Opera Romana din Bucuresti la Moscova, spectacolul cu opera „O noapte furtunoasa” a facut parte din program, impreuna cu capodopera enesciana „Oedip” si opera „Rascoala” de Gheorghe Dumitrescu. Pe scena vestitului teatru moscovit „Stanislavski – Nemirovici Dancenko”, artistii romani (dirijor Mihai Brediceanu) au cunoscut un enorm succes de public si de presa. Distributia a cuprins nume de rezonanta nationala si europeana: Constantin Gabor (Dumitrache), Valentin Loghin (Ipingescu), George Mircea (Chiriac), Valentin Teodorian (Rica), Zoe Dragotescu (Veta), Magda Ianculescu (Zita), Iulia Buciuceanu (Spiridon). Regia spectacolului a fost semnata de vestitul director de scena Jean Ranzescu.
Acest debut international a deschis spectacolului „O noapte furtunoasa” calea unor afirmari si pe alte scene internationale. Sunt evidente in acest sens scrisorile adresate muzicianului Paul Constantinescu de catre compozitorul Marcel Mihalovici – personalitate a vietii muzicale franceze: „Am reascultat opera <>. Trebuie sa-ti marturisesc, din nou, ca ai scris un extraordinar chef d’oeuvre. Nu cunosc in literatura teatrului modern o comedie bufa care sa se poata compara cu opera ta ” (8 august 1958). „Tu esti un fel de Musorgski, o personalitate extrem de desenata” (30 decembrie 1960).
Tot muzicianul francez, de origine romana, Marcel Mihalovici, a fost serios preocupat pentru ca aceasta opera („O noapte furtunoasa”) sa vada luminile rampei in Germania de Vest (desi a intampinat dificile probleme referitoare la traducerea textului in limba germana) sau la Dresda, in Germania de Est, in capitala muzicii austriece, Viena etc. Desi la Opera din Viena incepuse studiul muzical al operei iar cantaretii erau incantati de aceasta creatie lirica a compozitorului roman, Paul Constantinescu, „din lipsa de fonduri” – dupa cum rezulta din scrisoarea transmisa de prof. Alexander Kolo de la clasa de regie de opera a Conservatorului vienez – „premiera programata pentru luna iulie 1963, la Theater an de Wien, a fost anulata”.
Inregistrata de catre Orchestra Nationala Radio, in anul 1988, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal si Casa de Discuri Electrecord, opera „O noapte furtunoasa” face parte din patrimoniul spiritualitatii romanesti si europene. Pe parcurs a fost reluata, atat de prima scena lirica romaneasca – Opera Romana din Bucuresti, dar si de alte teatre lirice din tara (Cluj-Napoca, Iasi), din strainatate, inclusiv la majoritatea editiilor Festivalului si Concursului International „George Enescu”.
Prof. Dr. Al.I.BADULESCU