Presedintele nu pierde nicio ocazie sa nu se stropseasca la politicieni. Atat de mult i-au picat cu tronc unii dintre ei, incat, daca ar putea, ar da si-un decret prezidential, de lasare la vatra, adica sa nu mai poata avea nicio initiativa publica, macar si pentru cateva zile. Numai ca acest lucru nu se poate si-ar insemna ca rolul de mediator s-ar transforma intr-unul de dictator politic.
Prezent, acum doua zile, la sediul BNR, Traian Basescu le-a batut, din nou, obrazul politicienilor. Le-a reprosat ca „s-au dat in stamba” in Parlament, marturisind, cu aceasta ocazie, faptul ca regreta ca a trimis la reexaminare Legea pensiilor, atat de contestata mai ales in privinta adoptarii, la numaratoarea voturilor.
Uitandu-se, probabil, in calendarul bisericesc, si vazand ca s-a intrat in postul Craciunului, seful de la Cotroceni a facut apel la cei care invart politica pe degete, sa stea mai potoliti si sa fie mai ingaduitori cu premierul. Nu prea mult! Macar pana la Revelion, a propus acesta, cat sa aiba timp Emil Boc sa aplice o terapie de modernizare a statului.
In ce masura terapia lui Boc va putea sa scoata macar Romania din iarna, presedintele n-a mai spus.
A spus, insa, ca romanii sunt pacaliti zilnic, ca sunt mintiti. Aici, seful statului, chiar a avut dreptate. Anul acesta, mai mult ca niciodata, romanii au avut parte numai de minciuni, de promisiuni neonorate cu care, acum doi ani, cei aflati la putere isi adunau, de zor, voturile.
In vara, premierul anunta ca diminuarea salariilor cu 25% va fi numai pana la sfarsitul acestui an. Acum, in prag de iarna, acesta a venit cu un nou anunt, probabil care face parte din programul sau de terapie: anul viitor, salariile din sectorul public vor creste cu 15% fata de cele din octombrie 2010. Evident, socul terapiei a fost resimtit asa cum se cuvine de catre bugetari, avand in vedere ca restul de 10% – care ar fi trebuit sa completeze diminuarea de 25% – a ramas, undeva, in aer, mai exact s-a evaporat!
La o asemenea veste, evident ca domnisoarele domnului Basescu au reactionat cu ochii cat cepele ca doar romanii sunt mintiti zilnic, nu-i asa?
Uitand de celebrul sau slogan de a trai bine, nu se stie de cand, seful de la Cotroceni nu mai vrea sa auda niciun fel de critica la initiativele pe care le pregateste Guvernul, mai ales cand este vorba despre dat bani. Aflat in sanctuarul economiei romanesti – sediul BNR – acesta a vorbit foarte clar: in Romania nu mai sunt vremurile pentru a fi produsi banii necesari pentru a plati lefurile angajatilor de la stat. Pentru plata acestora, banii sunt imprumutati, iar acest lucru nu mai este o pacaleala. Este o realitate. Iar in Palatul Victoria, premierul Emil Boc trebuie lasat ca sa aplice terapia de modernizare a statului. Daca banii pentru tratament sunt si acestia imprumutati, evident, asta-i cu totul si cu totul alta problema. Rezultatul se va vedea la Revelion!

Nicoleta DUMITRESCU