Tocmai a trecut Ziua Internationala pentru toleranta si integritate, inca mai este in vigoare Anul International al biodiversitatii.
Incepem cu sfarsitul (biodiversitatea), fiindca mai sunt doar 43 de zile pana cand vom termina cu grija fata de ecosistem. Iar daca pe plan international se spune ca diversitatea ecosistemelor este in continua scadere, la noi, totusi, este in continua crestere. Iar aici facem referire la flora, fauna, medii naturale, specia umana. Nu conditia umana.
De flora, de exemplu, s-a avut grija chiar si pe plan local – “in teritoriu”, cum se spune de “la centru” – cat timp, in Ploiesti, chiar primarul a dat ordin sa se planteze lalele, ca sa nu existe prea mari diferente intre Ploiesti si Pitesti (“orasul lalelelor”, dar cu alt primar). Deci, la capitolul asta suntem tari, desi mai smechere au fost floraresele care le-au ciordit si scos la vanzare prin piata.
In privinta faunei, stam bine, de ce sa ne facem griji? De animale de povara nu ne plangem (Doar de poveri). Are omul in gospodarie, urmeaza sa fie centralizate in urma recensamantului agricol, care va incepe cat de curand. Cai, de exemplu, ca doar vedem prin oras atelaje hipo carand fier vechi. Magari? E-hei! Nu-i nevoie sa-i cauti neaparat la stana, ii vezi imediat ce deschizi televizorul. Diferenta este ca, spre deosebire de aia care stau printre oi, ultimii nu au desagi, ci genti diplomat.
A, sa nu uitam de ras: pai rade lumea de noi, intreband: “Orasul asta are primar pesedist sau penelist ? Nu va aloca fonduri pentru astuparea gropilor? Iar daca raspunzi stanjenit ca-i pedelist, te faci de ras.
Mai sunt, de altfel, si diferite categorii de mistreti. Unii au dat iama, prin vara-toamna, in porumburile oamenilor, producand pagube “in teritoriu”. Altii au ajuns “la centru”, pe la putere, dand cu ratul si producand pagube unei tari. Mai avem si lupi, care te sfasie la drumul mare (prin impozite peste impozite, reduceri din salarii etc). Drumeti in calea lupilor cu naravuri si moravuri…
Desigur, de grija ecosistemului, s-au aratat foarte interesati guvernantii. Au lansat programe gen “Cine n-a plantat un pom, nu e om”, de parca ei s-ar purta omeneste. (Era gata-gata sa includem si Programul Rabla, care-i sinonim cu Programul de guvernare, dar nu face parte din ecosistem. Masina – nu, Guvernul – da). Sau, “Hai sa protejam natura, sa asiguram viitorul copiilor nostri”, in vreme ce tot mai multi vor sa plece din tara. Desigur, se cuvine a aminti aici si frunza, ca brand de natie pierduta.
Revenind la ecosistem; licheni (parca mai corect suna lichele) sunt, slava Domnului, in schimb au cam disparut muschii de la radacina copacilor, care arata un punct cardinal – nordul. Dar, ce mare lucru, ca si norodul si-a pierdut busola!
Deci, tara-i un ecosistem cu o mare biodiversitate. Lipsesc doar unele caractere. Atat “la centru”, cat si “in teritoriu”.
Florin TANASESCU