Gradinitele cu program prelungit, sub lupa ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat recent un control tematic ce a vizat gradinitele cu program prelungit, atat cele particulare, cat si cele de stat.
Astfel, la nivel national au fost controlate 482 de gradinite constatandu-se nereguli la 63% dintre acestea (307), constand in neasigurarea calitatii serviciilor prestate in spatiile de educare, instruire si de joaca a copiilor si nici calitatea hranei pentru copii – din 26.000 de kg de produse alimentare, 730 de kg nefiind corespunzatoare. Ba, mai mult, s-au descoperit si alimente expirate – paste fainoase, faina alba, cascaval, piept de pui. De asemenea, au fost aplicate 62 de amenzi in valoare de 238.000 de lei si 245 de avertismente. Comisarii ANPC au extins controlul si la unitatile de tip catering, unde au constatat, de asemenea, o serie de nereguli: ustensile de bucatarie degradate, paine tinuta in navete murdare, carne depozitata necorespunzator, utilizarea de cantare neverificate metrologic. Abateri de acest gen au fost intalnite si in unitatile prahovene.

Start pentru depunerea proiectelor in domeniul protectiei mediului

S-a deschis cea de-a patra sesiune de depunere de proiecte in domeniul protectiei naturii. Astfel, muzeele, ONG, universitatile si institutele de cercetare si toti cei care au in administrare arii protejate de natura pot realiza proiecte de investitie ce vizeaza diverse actiuni menite sa protejeze sau sa conserve natura (arii protejate sau specii). De asemenea, pot fi vizate investitii in infrastructura pentru uz public orientata spre gestionarea mediului din ariile protejate sau activitati de consultare, constientizare si informare a populatiei, precum si activitati de instruire a unor persoane din institutiile de gestionare a retelei de arii protejate. Data limita de depunere a proiectelor este 31 ianuarie 2011, procedura de evaluare urmand sa inceapa imediat dupa etapa inscrierii proiectelor. Depunerea cererilor de finantare se va face la Organismul intermediar pentru Programul Operational Sectorial de Mediu din cadrul fiecarei regiuni in care este localizat proiectul.