Divort la foc automat

Incepand cu luna ianuarie a anului 2011, conform normelor stabilite prin “Legea micii reforme”, pentru a divorta nu mai este nevoie ca ambii parteneri de viata sa se plimbe pe holurile tribunalelor. Astfel, potrivit noilor reglementari din sus-amintita lege, casatoriile pot fi desfacute si la notariat, in cazul in care exista consimtamantul ambilor parteneri de viata. De altfel, acestia nu vor avea nevoie nici macar de avocat, fiind, astfel, scutiti de cheltuieli suplimentare. Notarul va elibera un cerificat care va consfinti desfacerea casatoriei, iar costurile unui divort pe cale amiabila sunt estimate intre 100 si 300 de lei, in functie de complexitatea acestuia.

Marea Britanie, incantata de reforma sistemului nostru judiciar

Ambasadorul britanic in Romania, Martin Harris, a precizat ca, odata cu adoptarea “Legii micii reforme”, tara noastra a facut un pas important in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei. De asemenea, el a mai salutat atat reducerea volumului de munca al tribunalelor, cat si eficienta in materie penala.
“Adoptarea Legii micii reforme reprezinta un pas esential in ceea ce priveste implementarea noilor Coduri de procedura penala si civila, iar prin crearea unui nou sistem juridic, incepand cu anul 2011, afaceristii din Marea Britanie vor avea mai multa incredere in a investi in Romania”, a mai precizat acesta.

Cheltuim aproape tot salariul pe… mancare

Conform datelor centralizate de catre Instiututul National de Statistica (INS), in primele sase luni ale anului curent, o persoana a castigat, in medie, 806 lei, iar cheltuielile acesteia s-au ridicat la nivelul a 700 de lei. Potrivit aceleiasi surse, veniturile medii nete ale unei familii au fost de 2.337 de lei, in mediul urban, acestea fiind cu 36% mai mari decat in mediul rural. La sate, ponderea cea mai mare a veniturilor au reprezentat-o cele provenite din productia agricola, in timp ce, la orase, acestea provin din salarii. Per ansamblu, banii cheltuiti de catre o familie au fost, in proportie de aproape 90%, dati pe alimente.

Dobandirea cetateniei romane contra cost a devenit o afacere

In ultima perioada, tot mai multe persoane din Republica Moldova au fost instiintate telefonic ca, pentru a deveni cetateni ai Romaniei, trebuie sa plateasca o taxa. Cele mai multe au fost din Chisinau, acestea primind apeluri telefonice de la asa – zisi reprezentanti ai Ambasadei Romane. In context, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste faptul ca dobandirea sau redobandirea cetateniei romane se face gratuit, prin intermediul Autoritatii Nationale pentru dobandirea Cetateniei (ANC), iar cei care solicita acest lucru vor fi instiintati numai in scris de catre ANC, si nu prin alt mijloc de comunicare.