Criza are efecte directe in cheltuielile inregistrate, anual, de catre Directia Generala a Finantelor Publice Prahova. Corespondenta purtata cu persoanele fizice sau cu persoanele juridice, in scopul recuperarii la bugetul de stat a restantelor pe care acestia le-au acumulat, in special de la inceputul crizei economice, ajunge sa coste milioane de lei anual. Procedura de instiintare a contribuabililor in legatura cu datoriile acumulate si, mai apoi, aceea de transmitere a scrisorilor prin posta ajunge sa fie una dintre cele mai costisitoare cheltuieli ale DGFP Prahova.
La mijlocul lunii decembrie, Directia Generala a Finantelor Publice Prahova va organiza o licitatie deschisa pentru incheierea contractului de furnizare a serviciilor postale de distribuire a corespondentei pentru anul 2011. Valoarea totala estimata a acestui contract se ridica la doua milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) fara TVA. Suma, deloc de neglijat, arata ca scrisorile transmise cu confirmare de primire din partea Fiscului au ajuns si vor ajunge in casele tot mai multor prahoveni.
Purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova, Iulia Dumitrascu, ne-a precizat ca numarul somatiilor transmise catre contribuabilii datori la stat a crescut semnificativ, in primele zece luni ale acestui an, comparativ cu anul 2009. „Daca, in primele zece luni ale anului trecut, au fost transmise prin posta, cu confirmare de primire, 102.925 de somatii de plata, in aceeasi perioada a anului 2010, numarul acestora a crescut la 124.285 de adrese”, ne-a declarat Iulia Dumitrascu.
Potrivit raportarilor semestriale, cheltuielile cu serviciile postale in prima jumatate a anului 2009 s-au ridicat la 975.000 de lei, in timp ce in primul semestru al acestui an acestea au fost mai mari, de circa 1.094.000 de lei.
Somatiilor transmise catre persoane fizice sau agenti economici li se mai adauga plicurile transmise catre Primarii, care au cuprins raspunsuri la petitiile si la solicitarile de clarificare venite din teritoriul judetului Prahova.
Violeta STOICA