Lipsa de concentrare ii face pe oameni sa fie tristi
Oamenii petrec circa jumatate din timp imaginandu-si ca fac altceva decat activitatea pe care o desfasoara la momentul respectiv, iar aceasta lipsa de concentrare ii face sa fie tristi, potrivit unui studiu american.
“Spiritul uman este un spirit distrat, iar un spirit distrat este un spirit trist”, spun psihologii Matthew Killingsworth si Daniel Gilbert, de la prestigioasa Universitate Harvard, in acest studiu publicat de revista Science.
“A putea sa te gandesti la ceva care nu are loc cu adevarat este o abilitate cognitiva ce are un cost emotional”, spun acestia.
Studiul lor a fost realizat in randul a 2.250 de oameni, dintre care 74% erau americani, toti participantii fiind posesori de aparate iPhone. Gratie unei aplicatii a acestor aparate, participantii erau contactati in anumite momente, la intamplare, si intrebati ce activitate si ce stare de spirit aveau si, totodata, daca se gandeau la altceva decat la ceea ce faceau si daca gandurile respective erau placute, neplacute sau neutre.
Rezultatele studiului au aratat ca, in 46,9% din timp, participantii erau distrati si ca aceasta lipsa de concentrare “era, in general, cauza si nu consecinta tristetii lor”. “Acest studiu arata ca existenta noastra mintala este, in mod normal, invadata intr-o masura semnificativa de ceea ce nu este prezent”, a subliniat Matthew Killingsworth.
Activitatea sexuala este singura care ii determina pe oameni sa fie cu adevarat concentrati asupra a ceea ce fac, potrivit studiului. In schimb, in timpul desfasurarii altor activitati, spiritul “vagabondeaza” cel putin 30% din timp.
Participantii la studiu au raspuns ca resimteau cea mai mare satisfactie in timpul sexului, exercitiilor fizice si conversatiei si cea mai mica satisfactie in timp ce stateau la calculator acasa, se odihneau sau munceau.