Banca Mondială a prezentat, ieri, raportul periodic privind situaţia economică în UE 10, respectiv a statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007. România şi Letonia sunt singurele state incluse în raport care vor înregistra contracţii economice în acest an, conform estimărilor, ceea ce reflectă nevoile mari de ajustare de la boomurile naţionale nesustenabile înregistrate înaintea crizei. Potrivit raportului, toate statele care au aderat la UE în 2004 şi 2010 vor înregistra creştere economică anul viitor. “Cred că principalul factor care va face ca România să înregistreze scădere economică în 2010 este reprezentat de efectul programului de austeritate implementat în a doua parte a acestui an”, a spus Cătălin Păuna, economistul-şef al Băncii Mondiale din România. Banca Mondială estimează că economia României va scădea cu 1,9% în acest an, dar va creşte cu 1,5% în 2011. Raportul periodic privind situaţia economică în UE10 este publicat de trei ori pe an şi monitorizează evoluţiile macroeconomice din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Conform raportului citat, economiile ultimelor zece state care au aderat la Uniunea Europeană au crescut în al doilea trimestru cu 2,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce în primele trei luni avansul a fost de 0,6%. Ritmul de creştere s-a îmbunătăţit nu numai datorită efectului de bază, în condiţiile în care trimestrul doi din 2009 a fost perioada cea mai dură a crizei, ci şi datorită dinamismului economiilor din regiune, arată analiştii instituţiei. “Creşterea comerţului global şi a producţiei industriale a intensificat activitatea economică. Economiile europene beneficiază de o intensificare a comerţului, de reinstaurarea încrederii în pieţele financiare ca reacţie la unele măsuri decisive legate de politicile din domeniu, la dobânzile scăzute, precum şi la efectele pozitive ale feedbackului dintre sectoarele real şi financiar”, se spune în raport. Banca Mondială estimează că în 2010, toate cele zece state luate în calcul în această analiză vor înregistra creştere economică.
România, Bulgaria, Polonia şi Slovacia ar putea înregistra deficite fiscale mai mari decât ţintele stabilite pentru finalul anului 2010. Instituţia internaţională arată că în România şi Bulgaria deficitele fiscale mari sunt cauzate de ritmul lent de redresare.
Numărul emigranţilor reprezintă 13,3% din populaţie
Numărul românilor care au emigrat este de 2,77 milioane de persoane în acest an, reprezentând 13,1% din populaţie, dar va scădea substanţial pe termen lung, respectiv în 10 -15 ani, în condiţiile în care România va converge către Europa, potrivit Băncii Mondiale.
Cei mai mulţi români au emigat către Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franţa şi Marea Britanie. “Pe termen scurt este greu de anticipat o creştere a numărului emigranţilor pentru că şi oportunităţile din străinătate au dispărut. Pe termen lung, respectiv în 10 -15 ani, mă aştept ca emigraţia să scadă substanţial, în măsura în care România va converge către Europa”, a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale din România. El a menţionat că dinamica PIB-ului la paritatea puterii de cumpărare a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă în ultimii zece ani, iar procesul de convergenţă spre media UE va continua după criza actuală. În ceea ce priveşte emigrarea doctorilor şi, în general, a forţei de muncă înalt calificată, economistul BM consideră că este “nerealist” să se creadă că salariile pe acest segment de angajaţi din România vor converge foarte rapid spre nivelurile din vestul Europei. El a menţionat că o alternativă pentru emigrarea personalului calificat din România este alocarea mai multor locuri în sistemul de educaţie pentru aceste zone.La polul opus, numărul imigranţilor în România se ridică în 2010 la 132.800 de persoane, peste jumătate din aceştia fiind femei. Principalele state de unde provin imigranţii în România sunt Moldova, Bulgaria, Ucraina, Federaţia Rusă, Republica Arabă Siria, Ungaria, Grecia, Turcia, Italia şi Germania.