Profesorul universitar Ion St.Baicu, doctor in istorie, impreuna cu doi tineri colaboratori, dr. Mihai Apostolache si dr.Mihaela Apostolache, a publicat in Editura Sprinten Infomar din Ploiesti, recent, volumul „Politologie”, care se adreseaza, in primul rand, studentilor, dar si unui public mai larg, interesat de domeniul unei discipline mai rar abordate, la noi, in lucrari intemeiate pe o ampla informare de specialitate, trecuta prin filtrul gandirii proprii a autorilor ce o ordoneaza, o sintetizeaza si o interpreteaza in mod inteligent, cum este cea de fata.
Finalitatea acestei lucrari, care se constituie ca un manual universitar << in compania Muzei Clio>>, este, in mod evident, nu numai instructiva, intrucat urmareste cunoasterea unei problematici specifice stiintei politice, ci si educativa, vizand imprimarea unui comportament al contemporanilor nostri democratic si civilizat. Oricat ar dori unii dintre acesti contemporani sa ramana indiferenti la fenomenul politic, ce se insinueaza in viata noastra, adesea agresiv, cu sprijinul substantial al presei, nu-l pot ocoli, cata vreme le influenteaza existenta dincolo de vointa lor. Ca sa nu mai amintim faptul ca o buna cultura politica a celor ce compun societatea noastra ar avea urmari nebanuit de insemnate in alegerea celor care isi asuma puterea politica si in constrangerea respectarii legitimitatii acesteia.
Politologia semnata de profesorul universitar dr. Ion St.Baicu si de entuziastii colaboratori la aceasta lucrare, si ei tot cadre universitare, prezinta, intr-o perspectiva diacronica– evolutiei gandirii politice in plan universal si national, din antichitate pana in epoca actuala, i se consacra, imediat dupa precizarea obiectului de studiu al disciplinei abordate, un amplu si, ca de obicei, documentat capitol, referiri la aceasta devenire facandu-se frecvent si pe parcursul intregii lucrari– si sincronica, in continuare prezentandu-se, cu deosebire, chestiuni privind doctrinele si curentele politice, sistemele si regimurile politice, puterea politica si statul de drept, partidismul si democratia, rezervandu-se un capitol final, de interes deosebit, geopoliticii. Toata problematica abordata e infatisata nu numai sub aspectul teoretic, ci si ilustrata cu exemple concrete de transpunere si manifestare practica a unor concepte politice elaborate de-a lungul istoriei umanitatii, cu repercusiuni pozitive ori, dimpotriva,cu dureroase consecinte pentru viata cetatenilor unui stat. Autorii volumului fac mereu precizari si pun accente necesare, ca, de pilda, atunci cand arata ca regimul politic nu se confunda nici cu forma de stat si nici cu forma de guvernamant sau atunci cand releva ca rolul statului de drept trebuie reconsiderat in situatia crizelor economico-financiare, in scopul depasirii acestora.
Ilustrarea prin exemplificare a conceptelor cu care opereaza stiinta politicii sporeste caracterul original al lucrarii, constituind unul dintre punctele de rezistenta ale cartii, al carei continut devine accesibil si nespecialistilor in politologie, cititori obisnuiti si receptori interesati sa-si lamureasca una sau alta dintre manifestarile politicii.
Autorii „Politologiei”, apeland si la pilda din ISTORIE, preiau informatia pe care o dobandesc prin studierea unui numar impresionant de lucrari apartinand, in mod direct, domeniului lor de cercetare, dar si unor discipline vecine acestuia, ” de granita”, in mod critic si, uneori, chiar polemic, implicandu-se nu numai rational, ci si afectiv intr-o dezbatere a temelor pe care si le propun.
Bibliografia cartii cuprinde peste 255 de titluri de lucrari ale unor autori, in majoritatea lor romani, relevandu-se astfel si contributia autohtona la cercetarea politologica, reflectata in studii care inlesnesc abordarea „la obiect” a problematicii ei, asa cum procedeaza si volumul la care ne referim in aceste sumare insemnari.
Un volum care, elaborat de specialisti in disciplina pe care o trateaza, contribuie, in mod esential si util, la cultura politica a contemporanilor nostri.
Ieronim TATARU