Nemultumiti de modul in care sunt tratati de catre conducerea institutiei in care au lucrat ani la rand, angajatii disponibilizati de la Politia Comunitara Ploiesti, aflata in subordinea Consiliului Local Ploiesti) intentioneaza sa o dea in judecata pentru incalcarea prevederilor deciziilor de incetare a raporturilor de munca, emise in data de 31 august 2010.
La sfarsitul lunii august a.c., conducerea Politiei Comunitare Ploiesti a emis deciziile privind incetarea contractelor individuale de munca incheiate cu angajatii care au prestat fie servicii de paza a obiectivelor, fie din zona de ordine publica. Dupa finalizarea perioadei de preaviz, zeci de persoane dintre cei peste 100 de politisti comunitari care au fost disponibilizati (aceasta fiind singura institutie locala in care Primaria Ploiesti a facut reduceri de personal) au dat examen pentru ocuparea unor posturi similare in cadrului Directiei Judetene de Paza, proaspat infiintata de catre Consiliul Judetean Prahova. Pentru multi, aceasta a fost singura varianta de a nu ramane pe drumuri, intr-o perioada in care locurile de munca sunt extrem de putine.
Potrivit deciziilor de incetare a raportului de munca eliberate sub semnatura directorului Politiei Comunitare, Marius Duta, salariatii disponibilizati primeau si o veste buna, care sa le mai aline cat de cat deznadejdea pierderii locului de munca. La articolul 3 din documentele emise de conducerea institutiei, acestia erau instiintati ca „salariatul va beneficia de o compensatie egala cu un salariu de baza lunar”. Desi socotelile financiare cu fostii angajati ar fi trebuit incheiate inca de la data primirii ultimului drept salarial, adica din 10 octombrie a.c., oamenii au fost lasati cu buza umflata, pentru ca nimeni nu le poate raspunde cand si daca li se vor mai inmana si banii la care au dreptul, in functie de veniturile obtinute ca angajati ai institutiei.
Marius Duta, directorul Politiei Comunitare, ne-a declarat ca asteapta un anumit aviz de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, care ar putea veni abia saptamana viitoare. Desi a recunoscut ca acest aviz nu are nicio legatura cu acordarea salariului compensator (care este in jur de 600 de lei de persoana), Marius Duta a intors-o ca la Ploiesti: „Exista doua variante pentru acordarea acestor bani: prima ar fi sa aducem in discutia Consiliului Local Ploiesti alocarea fondurilor necesare, iar cea de-a doua, sa fim actionati in instanta si sa punem in aplicare decizia pe care o vor lua judecatorii”.
Amanati cu promisiunea de a se introduce pe ordinea de zi a Consiliului Local Ploiesti un proiect in baza caruia sa le fie dati banii la care au dreptul, fostii politisti comunitari vor recurge, probabil, la varianta la care se gandesc deja si pentru care strang semnaturi – aceea de a da in judecata institutia care i-a lasat fara loc de munca.
Violeta STOICA