Desi, conform legislatiei in vigoare, insotitorii nevazatorilor pot beneficia de gratuitate la calatoriile cu mijloacele de transport in comun doar daca se afla in prezenta celor pe care ii au in grija, de aproximativ patru ani, cei dintai circulau in Ploiesti gratis, chiar daca nu insoteau persoane lipsite de vedere. Mai nou, insa, se aplica legea!
Insotitorii nevazatorilor cu gradul grav nu mai pot circula singuri cu legitimatia pentru transportul urban gratuit. Acest lucru se poate realiza numai daca sunt insotiti de persoanele nevazatoare. Fostul presedinte al Asociatiei Nevazatorilor din Romania – Filiala Prahova a obtinut acordul conducerii Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti ca insotitorii nevazatorilor sa poata circula singuri pe baza legitimatiei. Era foarte bine deoarece sunt nevazatori care sunt imobilizati la pat, de exemplu, si, astfel, cel care il are in grija se ducea la o farmacie sau la piata fara sa scoata bani din buzunar pentru a putea calatori cu mijloacele de transport publice. In prezent, insa, daca un insotitor al unei persoane nevazatoare circula fara bilet, utilizand legitimatia, risca sa primeasca amenda daca nu e in prezenta persoanei de care are grija. Inainte, chiar daca un insotitor primea o amenda deoarece unii controlori nu il intelegeau, aceasta era anulata de catre conducerea RATP. Acum, insa, am aflat ca nu se va mai anula nicio amenda. Cu toate acestea, facem toate demersurile posibile pentru ca insotitorii nevazatorilor sa poata circula, in continuare, gratuit, cu mijloacele de transport publice. In ultima perioada ne-au trecut pragul destul de multe persoane care ni s-au plans ca au primit amenda, insa, din pacate, au fost nevoiti sa o plateasca.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti afla din editia tiparita a ziarului Prahova de maine, 3 noiembrie 2010.