Contextul economic actual extrem de nefavorabil pentru mediul de afaceri, din cauza incapacitatii Guvernului de a promova masurile necesare iesirii tarii din criza, a facut ca numarul societatilor comerciale intrate sub incidenta Legii 85/2009 (a insolventei si a falimentului) sa creasca, in acest an, de peste opt ori, respectiv de la 2.033 de firme in luna ianuarie, la 17.484 de firme – in luna octombrie, potrivit statisticii Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In fruntea listei se afla Municipiul Bucuresti (cu 1.937 de firme intrate in incapacitate de plata), urmat de judetele Constanta (826), Cluj (818), Timis (686) si Brasov (634). De asemenea, din statistica ONRC mai rezulta faptul ca foarte multe societati comerciale ajunse in pragul insolventei provin din domeniul tranzactiilor imobiliare (8.001 firme), din sectorul comertului cu ridicata sau cu amanuntul (3.817), din industria prelucratoare (1.263) si din sectorul constructiilor de locuinte industriale sau civile (864).
Cum era si de asteptat, cu cele 577 de societati comerciale ajunse cu un picior in groapa, la finele lunii octombrie 2010, Prahova figureaza din pacate, ca si in anul trecut, printre judetele cele mai afectate de criza economica.

Suspendarile de activitate, in scadere

In ceea ce priveste suspendarile temporare de activitate ale unor firme, statistica ONRC referitoare la perioada ianuarie – octombrie a.c. este ceva mai optimista, consemnand o dinamica in scadere la nivelul tuturor judetelor. In cazul Prahovei, de pilda, intrucat au constatat ca nu mai au nicio perspectiva de a-si continua trendul dorit al afacerilor, un numar de 2.247 de administratori de firme au decis sa-si suspende activitatea, reprezentand o reducere cu 42,12 la suta fata de perioada ianuarie-octombrie 2009. La nivel national, numarul intreprinderilor a caror activitate a fost suspendata, la finele lunii octombrie a.c., era de 61.946, fata de 121.217 de firme la finele lunii octombrie 2009 (- 48,9 la suta).

Intreprinzatori curajosi, pe timp de criza

Chiar daca au trecut aproape doi ani de cand romanii se lupta cu criza economica, aceasta nu inseamna ca nu sunt si intreprinzatori curajosi, care doresc sa-si incerce norocul in afaceri. Astfel, in perioada ianuarie – octombrie 2010, la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Prahova au fost inregistrate totusi 3.214 cereri de inmatriculare a unor societati comerciale, este adevarat cu 148 mai putine fata de perioada similara a anului anterior. Din punctul de vedere al statutului juridic, cele mai multe sunt societati cu raspundere limitata (SRL), urmate de persoanele fizice autorizate (PFA). Un astfel de trend descrescator au inregistrat si alte judete cu un potential economic asemanator Prahovei, precum Constanta, Cluj, Brasov sau Arges. Potrivit datelor comunicate de institutia amintita, firmele nou infiintate activeaza, cu precadere, in domeniile productiei si furnizarii energiei electrice, termice sau a gazelor naturale, in agricultura, silvicultura si pescuit, in sectorul salubritatii, gestionarii deseurilor ori al distributiei apei potabile.
C. DUMITRU