Femeile de varsta mijlocie care consuma zilnic doua pahare cu vin vor fi mai sanatoase la batranete, comparativ cu femeile care beau un pahar cu alcool o data sau de doua ori pe saptamana, potrivit unui studiu american recent.
In opinia autorilor acestui studiu, consumul moderat de alcool conduce la o “batranete plina de succes” si reduce considerabil riscul de producere a atacurilor cerebrale. Aceiasi autori americani, considera ca ingrijorarile referitoare la efectele negative ale consumului moderat de alcool au fost exagerate. In mod concret, consumul moderat de alcool de-a lungul vietii prezinta anumite beneficii importante pentru sanatate.
Desi un pahar sau doua cu vin, consumate zilnic, au fost asociate de multi ani de cercetatori cu o stare mai buna de sanatate a inimii, in special la barbati, impactul general pe care consumul moderat de alcool il are asupra sanatatii tuturor oamenilor a fost rareori studiat.
Doua studii americane, realizate de cercetatorii de la Brigham and Women’s Hospital si de la Harvard University din Boston au folosit seturi diferite de date medicale, provenind din celebrul Nurses’ Health Study, un studiu medical de amploare, care a debutat in 1976 si a fost realizat pe un esantion de peste 200.000 de femei. Frecventa consumului de alcool in cazul a peste 14.000 de femei care au trait cel putin pana la varsta de 70 de ani a fost studiata cu ajutorul unui chestionar, completat de aceste voluntare americane atunci cand se aflau la o varsta mijlocie. Medicii americani au dorit astfel sa identifice acei factori care contribuie la o “supravietuire de succes”. Medicul Qi Sun de la Universitatea Harvard, coordonatorul unuia dintre cele doua studii, a descoperit faptul ca 1.499 dintre aceste femei au ajuns la varsta de 70 de ani fara a suferi de nicio afectiune majora – cancer si maladii cardiace – si nu au prezentat tulburari de memorie.
Medicii americani au studiat frecventa consumului de alcool in cazul femeilor in varsta de 58 de ani si au descoperit ca acele femei care beau 1-2 pahare cu vin in fiecare zi beneficiaza de o sansa cu 28% mai mare de a se bucura de o “supravietuire de succes” atunci cand ajung la batranete, comparativ cu femeile care nu consuma alcool. Analiza cercetatorilor de la Universitatea Harvard a fost realizata pe baza raspunsurilor oferite de femeile care consuma alcool cu moderatie – nu mai mult de 45 de mililitri pe zi.
Specialistii britanici le recomanda femeilor sa nu depaseasca doua-trei unitati de alcool pe zi, iar barbatilor sa nu depaseasca trei-patru unitati de alcool pe zi. O unitate de alcool este echivalentul unei jumatati de halba cu bere sau cu cidru sau al unui pahar cu alcool servit in mod obisnuit in baruri.
Un pahar mic cu vin de masa contine 8% alcool la unitate de volum – aproximativ 8 grame de alcool pur – si este echivalent cu o unitate de alcool. Insa cele mai multe tipuri de vinuri au un continut mai mare de alcool, iar din acest motiv, un pahar de vin rosu poate contine pana la 15 grame de alcool pur. Din acest motiv, pentru a respecta limita de 45 de grame de alcool pur admisa, medicii nu recomanda consumarea a mai mult de trei pahare de vin pe zi. Cel de-al doilea studiu, realizat pe 73.450 de femei in cadrul Nurses’ Health Study, care nu au suferit nici de cancer, nici de maladii cardiace, a analizat riscul de producere a accidentelor cerebrale. Voluntarele au fost monitorizate in perioada 1984-2006, iar informatiile despre frecventa cu care aceste femei consumau alcool au fost actualizate la fiecare patru ani. In total, medicii au inregistrat producerea a 1.822 de atacuri cerebrale, potrivit concluziilor acestui studiu, ce au fost prezentate in cadrul unei conferinte organizate de American Heart Association la Chicago.
Femeile care au baut pana la un pahar cu vin pe zi au beneficiat de o reducere cu 20% a riscului de atac cerebral, comparativ cu femeile care nu au consumat alcool deloc. Voluntarele care au consumat in perioada specificata doua-trei pahare cu vin pe zi au beneficiat de aceeasi reducere cu 20% a riscului de atac cerebral. Singura exceptie a reprezentat-o categoria femeilor care au apelat la terapia de substitutie hormonala (Hormone Replacement Therapy/ HRT), care au prezentat un risc de atac cerebral mai mare, comparativ cu femeile care nu au consumat alcool deloc.
Oamenii de stiinta nu cunosc cu exactitate motivul pentru care alcoolul produce aceste beneficii pentru sanatate, insa una dintre teoriile lor sustine faptul ca alcoolul ajuta organismul sa metabolizeze glucoza de o maniera mai eficienta si reduce riscul de producere a cheagurilor sangvine.
Vinul contine, totodata, o concentratie ridicata de antioxidanti denumiti flavonoizi, ce prezinta un efect benefic asupra sistemului circulator. In plus, vinul rosu creste concentratia de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare/HDL) din sange.
Din nefericire, insa, 25% dintre britanici consuma cu regularitate alcool in cantitati asociate cu declasarea unor maladii cardiovasculare si mintale. Potrivit specialistilor, consumul excesiv de alcool cauzeaza afectiuni hepatice si creste riscul de declansare a cancerului mamar.