In perioada 10- 14 noiembrie a.c., Centrul de examen Prahova (cu sediul in Ploiesti), cuprinzand barourile din Dambovita, Buzau si Prahova, organizeaza, in paralel, doua examene – cel de primire in profesia de avocat si cel de dobandire a calitatii de avocat definitiv. Gruparea barourilor pe centre vine ca urmare a deciziei Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), acestea fiind “unite” dupa principiul curtilor de apel, care au arondate tot cate trei judete. Apoi, evident, cei declarati admisi isi vor putea exercita meseria la baroul din judetul in care au resedinta si, unde, de altfel, au trebuit sa depuna cerea de inscriere la examen.
Numarul candidatilor inscrisi pentru primirea in avocatura este de 121, iar probele la care se vor sustine examene sunt programate astfel: 10 noiembrie – Organizarea si exercitarea profesiei de avocat; 11 noiembrie – Drept civil; 12 noiembrie – Drept procesual civil; 13 noiembrie – Drept penal; 14 noiembrie – Drept procesual penal. Iar, conform unui comunicat al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), datele mentionate au fost stabilite cu intarziere din cauza numarului mare de candidati inscrisi la Baroul Bucuresti si, implicit, a lipsei de spatiu pentru desfasurarea concursului ! La Ploiesti, acesta se va desfasura la sediul Universitatii “George Baritiu”.
Pentru a fi primit in profesie, candidatul trebuie sa obtina media generala de minim 7 (sapte), iar la fiecare dintre probele enuntate mai sus – cel putin 5 (cinci).
In ceea ce priveste numarul celor care vor sustine examen pentru dobandirea calitatii de avocat definitiv, acesta este de numai… 13, sapte dintre acestia efectuandu-si stagiul de doi ani la Baroul Prahova.
Revenind la examenul de primire in meserie, reamintim ca nu exista un numar limitat de locuri, conditia ca un candidat sa fie declarat “admis” fiind obtinerea unei note de cel putin 7 la toate probele. Sin totusi, in sesiunea precedenta, doar 25 % dintre aspiranti au reusit acest lucru, explicatiile sau, dupa caz, justificarile fiind de doua feluri: ba ca nu au fost bine pregatiti candidatii, ba ca au fost subiectele prea grele…
(F.T.)