Altadata statiune recunoscuta la nivel european, in principal, datorita salinei, orasul Slanic este, de mai bine de trei ani, blocat la un capat de pod. Miile de turisti care umpleau localitatea, in special vara, pentru a gasi sub arsita sezonului cald racoarea vindecatoare din strafundurile minelor de sare, au ajuns doar o amintire in memoria colectiva a localnicilor.

Refacerea podului de cale ferata de la Prajani, afectat in urma cu aproape trei ani de inundatiile care au avut loc in zona Slanicului este asteptata de o lunga perioada de timp de locuitorii acestui oras si, potrivit primarului Danelus Costea, se apropie de concretizare.
In vara acestui an, un licar de speranta a aparut printre navetistii care se inghesuie in microbuze pentru a ajunge la locurile lor de munca, de pe valea inferioara a Slanicului. Bucati dintr-un pod dezafectat de prin zona Moldovei au fost aduse si depozitate in imediata apropiere a caii ferate, iar podul mancat de rugina de la Prajani a inceput sa fie demontat. Oamenii au intrat in panica, insa, cand tablierele podului ce urma sa fie instalat au inceput sa fie incarcate in camioane, unul cate unul. Primarul orasului Slanic, Danelus Costea, ne-a declarat, ieri, ca din cauza unor inconveniente de ordin tehnic, podul CFR care va fi instalat la intrarea in oras va fi asamblat aproape integral la Craiova, urmand ca, in primavara anului viitor, acesta sa fie deja montat. „Pana cand noul pod va fi gata se va lucra la fundatie, si se spera ca trenurile sa inceapa sa circule, din nou, pana la Gara Slanic, cel mai tarziu in vara anului 2011”, a precizat primarul orasului Slanic.
Unul dintre sustinatorii reluarii circulatiei pe calea ferata Buda-Slanic pana la statia terminus, prin refacerea podului de la kilometrul 30+370, a fost si ramane senatorul PSD de Prahova Iulian Badescu, cel care reprezinta in Parlamentul Romaniei si locuitorii de pe Valea Slanicului. Acesta a purtat o corespondenta neintrerupta, timp de doi ani, cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, carora le-a cerut sa aiba in vedere alocarea de fonduri pentru repararea podului situat la intrarea in Slanic.
Reluarea circulatiei – care a afectat in mare masura activitatea economica a orasului prahovean – ar putea sa dea un nou impuls dezvoltarii Slanicului, localitate care are un potential turistic inca nevalorificat in intregime.
V.STOICA