Curtea Constitutionala a publicat, ieri, motivarea deciziei referitoare la Legea Educatiei. Judecatorii sustin ca angajarea raspunderii de catre Guvern asupra acestei legi a declansat un conflict juridic intre Guvern si Parlament. Cu toate acestea, se arata in motivare, cererea de anulare a angajarii raspunderii depaseste competentele Curtii, iar solutia apartine in exclusivitate autoritatilor aflate in conflict. “Curtea constata ca angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale, in conditiile in care proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala, a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat prin exercitarea de catre Guvern a unei competente, cu nerespectarea cadrului constitutional care o circumstantiaza, s-a incalcat competenta Parlamentului de unica autoritate legiuitoare”, se arata in motivarea Curtii. “Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict”, precizeaza judecatorii CCR. Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei privind Legea educatiei, ca, desi “la prima vedere posibilitatea angajarii raspunderii nu este supusa niciunei conditii, oportunitatea si continutul initiativei ramanand teoretic la aprecierea exclusiva a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut, pentru ca exclusivitatea Guvernului este opozabila numai Parlamentului, si nu Curtii Constitutionale ca garant al suprematiei Legii fundamentale”.
Judecatorii CCR precizeaza in motivare ca “angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale, aflat in dezbatere parlamentara, respectiv la Senat, in calitate de Camera decizionala, nu isi gaseste nicio motivare. Astfel, nu subzista conditia urgentei care sa fi determinat o astfel de masura din partea Guvernului, cata vreme masurile prevazute in proiectul de lege intra in efectivitate incepand cu anul scolar 2011-2012, iar, unele dintre acestea, chiar cu anul scolar 2012-2013″. “Curtea subliniaza in acest context importanta, pentru buna functionare a statului de drept, a colaborarii dintre puterile statului, care ar trebui sa se manifeste in spiritul normelor de loialitate constitutionala, comportamentul loial fiind o prelungire a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat”, se mai arata in motivarea Curtii.
Judecatorii CCR au hotarat, saptamana trecuta, ca angajarea raspunderii de catre Guvern pe aceasta Lege este neconstitutionala. Presedintele, premierul si mai multi lideri ai coalitiei de guvernamant au anuntat in repetate randuri ca asteapta motivarea Curtii in acest caz.

Geoana ii va cere lui Boc retragerea angajarii pe Legea educatiei

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, ieri, dupa publicarea motivarii deciziei CC pe Legea educatiei, ca ii va cere premierului, in scris, retragerea angajarii, mentionand ca daca acesta nu va accepta, va cere convocarea Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului pentru luarea unei decizii. El a spus ca ii va scrie, lui Emil Boc, pentru a solicita oficial retragerea angajarii raspunderii Guvernului pe Legea educatiei.
Geoana a mentionat ca daca seful Guvernului nu va accepta cererea, ii va solicita presedintelui Camerei, Roberta Anastase, convocarea, pentru luni, a unei sedinte a Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului pentru luarea unei decizii prin vot legat de Lege. De asemenea, Geoana a precizat ca Birourile Permanente vor decide si in legatura cu motiunea de cenzura, ramasa, dupa decizia CC, fara obiect.