Inspectoratul de Politie al Judetului Prahova a lansat campania „Un plus de siguranta”, campanie care are drept scop prevenirea furturilor din locuinte.
Prin obiectivele propuse, actiunea urmareste informarea cetatenilor cu privire la modalitatile de protejare a proprietatii. Fiind vorba de incercarea de modificare a unor atitudini campania “Un plus de siguranta” va avea un rol informativ, prin transmiterea unui mesaj preventiv complet – recomandari si solutii de securitate.
Initiatorii acestei campanii, respectiv Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate propun grupului tinta un concurs. Asociatiile de proprietari pot participa la acesta prin completarea unui formular disponibil pe site-urile partenerilor (www.arts.org.ro, respectiv www.politiaromana.ro/prevenire).
Premiul se va acorda, prin tragere la sorti, la finalul campaniei, in luna decembrie si consta in oferirea unei solutii de securitate pentru imobilul castigator.
Studiile statistice realizate la nivel national arata faptul ca un sfert din numarul furturilor din locuinta au fost favorizate de comportamentul ignorant sau neglijent al proprietarilor.
Ignoranta se manifesta atunci cand nu schimbam o yala aproape stricata de la usa propriei case, sau un bec ars de pe scara blocului. Ignoranta este atunci cand montezi un interfon la scara blocului, dar nimeni nu il foloseste corespunzator, ignoranta este atunci cand avand montata o yala la usa blocului, tinem usa incuiata doar noaptea nu si ziua, ignoranta este atunci cand, in mod nejustificat, consideram ca „noua nu ni se va intampla niciodata asa ceva”.
Putem vorbi despre neglijenta atunci cand primesti in casa orice necunoscut care iti ofera cele mai tentante promotii sau cele mai ieftine produse.
Neglijenta este atunci cand, locuind la parter, lasi ferestrele deschise pe timpul noptii, sperand ca asa va fi mai racoare, neglijenta este cand lasi anunturi pe telefon sau la poarta ca esti plecat in concediu si te intorci abia peste o saptamana etc.
Furturile din locuinta reprezinta infractiuni cu un puternic impact asupra perceptiei opiniei publice cu privire la gradul de siguranta.
Pe langa prejudiciile materiale cauzate, „invadarea” spatiului personal are, pentru fiecare dintre noi, consecinte deosebite in plan psihologic si emotional.
Din aceasta cauza nu trebuie sa fim indiferenti la ce se intampla in jurul nostru si sa renuntam la perceptia eronata „mie nu mi se poate intampla”.
Numai adoptand o conduita preventiva si luand unele masuri minime de autoprotectie vom reusi sa nu devenim victime ale furturilor din locuinte.