La intalnirea cu ziaristii, de la inceputul acestei saptamani, seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, intre altele, ca arieratele (n.n. – datoriile vechi, neachitate chiar de 3-4 ani de catre firme) bugetului general consolidat au ajuns la circa un miliard de lei. “Numai arieratele a 10 companii, cu cele mai mari pierderi, totalizeaza aproximativ sapte miliarde de lei. Situatia ilustreaza magnitudinea problemei cu care ne confruntam si de ce este o chestiune atat de importanta pentru noi”, a spus oficialul FMI.
Situatia nu este deloc roz, din acest punct de vedere, nici la nivelul judetului Prahova. Astfel, la finele lunii septembrie a.c., functionarii Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova aveau de incasat, cu precadere, de la companii mari, arierate in valoare totala de 265.426.000 de lei, suma in crestere cu peste 65.000.000 de lei comparativ cu perioada similara a anului precedent. Principala cauza invocata de catre restantieri : efectele crizei.
Conform precizarilor purtatorului de cuvant al amintitei institutii, Iulia Dumitrascu, pentru reducerea nivelului acestor arierate impotriva debitorilor au fost aplicate diverse masuri de executare silita: somatii, popriri asupra disponibilitatilor din conturile bancare ale acestora, cat si asupra veniturilor datorate de terti, valorificarea bunurilor mobile sau imobile sechestrate. Ca urmare a acestor masuri, in perioada ianuarie – septembrie 2010, la bugetul statului s-au incasat 122.068.000 de lei.
C. DUMITRU