Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, in numele celor peste 15.000 de asociatii membre, printre care se numara si UAP (Uniunea Asociatiilor de Proprietari) din Prahova, protesteaza ferm impotriva unor amendamente introduse, la sfarsitul lunii octombrie, de catre Comisia Economica a Camerei Deputatilor la Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. ,,Prin abrogarea articolul 28 din respectiva lege, se anuleaza participarea societatii civile in PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor). Transparenta decizionala, parteneriatul si participarea cetatenilor la luarea deciziilor nu reprezinta o ingreunare a activitatii asa cum argumenteaza eronat Comisia Economica si nu pot fi ignorate intr-un stat membru al UE’’, a tinut sa precizeze Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat.
Prima observatie a Ligii Habitat la Legea nr. 260/2008 este legata de faptul ca, in forma actuala, legea nu prinde in asigurarea obligatorie si partile comune ale blocurilor de locuit. ,,Firmele de asigurari au si precizat, de altfel, ca daca se asigura apartamentul, partile comune nu sunt asigurate. Iar scarile cad primele la cutremur si nu sunt prinse, de asemenea, in asigurare’’, a adaugat presedintele Ligii.
Potrivit observatiilor reprezentantilor Ligii Habitat, daca se ia in calcul suma asigurata in functie de tipul locuintei, respectiv 20.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip A si 10.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip B, aceasta este una nerealista si in neconcordanta cu costurile actuale ale unei locuinte. Echitabil ar fi ca valoarea despagubirii sa acopere costurile reale ale reconstruirii unei alte locuinte de tipul celei distruse, dar in limitele minime prevazute pentru constructia locuintelor sociale.
Liga Habitat a mai atras atentia si asupra faptului ca este necesar sa se diferentieze cuantumul primei de asigurare pentru ca nu este corect ca proprietarii locuintelor cu “bulina rosie” sau a celor aflate in zone inundabile sa fie despagubiti cu banii celor care si-au construit locuinte solide sau care locuiesc in zone neinundabile. Mai ales ca din punct de vedere geologic si climatic, dezastrele naturale nu afecteaza toate localitatile tarii cu intensitate identica sau prin aceeasi forma de manifestare. Astfel, de exemplu, in anumite zone nu se poate pune problema riscului de inundatii sau de alunecari de teren. Asiguratul ar trebui sa aiba posibilitatea sa opteze pentru acel risc previzibil si specific localitatii, si nu pentru toate riscurile generale prevazute in lege. De asemenea, este normal ca la stabilirea pretului de asigurare sa se tina cont si de suprafata locuintei si de valoarea acesteia.
Precizam ca in judetul Prahova exista 315.130 de proprietari de locuinte, conform datelor Directiei de Statistica Prahova, iar in ceea ce priveste imobilele marcate cu “bulina rosie” exista 24 de blocuri la nivelul judetului, dintre care 19 sunt numai in Ploiesti.
Cristina Dobre