Cel putin asta e concluzia unui studiu recent publicat in revista medicala The Lancet. Articolul e contrasemnat si de profesorul David Nutt, fostul consilier-sef pe problema drogurilor in Guvernul Marii Britanii, dat afara in octombrie 2009, pentru ca a criticat inasprirea legislatiei pe consumul de marijuana.
Studiul evalueaza 20 de droguri dupa 16 criterii legate de ce fel de pagube aduc aceste substante utilizatorilor si societatii. Tutunul si cocaina sunt considerate la fel de periculoase, in timp ce ecstasy-ul si LSD-ul sunt considerate cel mai putin nocive.
Profesorul Nutt a refuzat sa abandoneze dezbaterea pe droguri dupa ce a fost dat afara de fostul secretar de stat, Alan Johnson. Mai mult, el a fondat Comitetul Stintiific Independent pe Droguri, un organism ce doreste sa studieze aceste probleme fara interventii si interferente din partea politicului.
Un alt membru al acestei comisii este doctorul Les King, un alt consilier guvernamental care a parasit guvernul din cauza demiterii colegului Nutt.
Membrii grupului, alaturi de alti doi experti, au evaluat toate drogurile dupa criterii multiple, si clasificand drogurile dupa pagubele cauzate. Au fost studiate pagubele mentale, fizice, nivelul de dependenta creata de substanta respectiva, criminalitatea legata de consumul acesteia si pericolele consumului asupra comunitatilor si economiei.
Dupa acest exercitiu a reiesit ca heroina, crack-ul si methylamphetamina sunt cele mai nocive droguri pentru indivizi, dar alcoolul, heroina, crack-ul si cocaina sunt cele ce afecteaza cel mai mult pe cei din jurul consumatorului.
Cand cele doua tipuri de pagube sunt luate impreuna, reiese ca alcoolul este cel mai nociv drog, urmat de heroina si crack.
Desi studiul contrazice sistemul de clasificare clasica aplicata de guvernul britanic, autorii studiului cred ca sistemul lor bazat pe un consens din partea expertilor este mult mai acurat cand vine vorba despre evaluarea pagubelor reale. „Daca luam clasamentul general este foarte clar ca alcoolul, heroina si crack-ul sunt mult mai nocive decat celelalte substante”, a declarat fostul consilier guvernamental.
„Expertii sunt de acord cu rapoartele mai vechi ce subliniaza ca strategia agresiva impotriva efectelor nocive ale alcoolului este valida si necesara” ne arata studiul.
Profesorul Nutt si colegii lui au mai incercat sa creeze un sistem de evaluare si in 2007, insa atunci studiul a creat confuzii si dezbateri puternice.
Noua lor evaluare, bazata pe un sistem mult mai complex, plaseaza alcoolul ca substanta de trei ori mai periculoasa decat tutunul sau cocaina. Ecstasy-ul a fost evaluat ca o substanta de opt ori mai putin nociva decat alcoolul. Studiul creat de cei doi experti nu examineaza pagubele create de combinarea diverselor tipuri de droguri.