Presedintele Traian Basescu a declarat ca achizitionarea unor autoturisme noi pentru senatori nu era o urgenta si ca, daca Senatul are responsabilitatea de a organiza Adunarea Parlamentara a NATO, era firesc sa existe o crestere de buget in acest sens.
“Nu este de neglijat si nici de trecut la fapt divers daca e responsabilitatea Senatului sa finanteze si sa organizeze Adunarea Parlamentara NATO. Categoric, este un eveniment de mare anvergura si, daca banii pentru acel eveniment sunt in bugetul Senatului, era firesc sa fie o crestere a bugetului”, a declarat Traian Basescu. Referindu-se la achizitionarea unor autoturisme noi pentru senatori, el a afirmat: “Nu cred ca era o urgenta”. Plenul Senatului a adoptat, cu 86 voturi “pentru”, doua “impotriva” si doua abtineri, bugetul institutiei pentru anul 2011, in valoare de 128 de milioane de lei, cu aproape 30% mai mare decat cel din 2010. Plenul Senatului a adoptat cu o larga majoritate bugetul aprobat de Biroul Permanent, suma ce urmeaza a fi alocata de la bugetul de stat pentru Senat in 2011 fiind de 127.900.000 lei, ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 30% fata de 2010. De asemenea, separat de bugetul Senatului, s-a mai prevazut o suma suplimentara de 26 de milioane de lei pentru cheltuielile aferente organizarii, in octombrie 2011, a Adunarii parlamentare a NATO. Din cele aproape 128 de milioane de lei ale bugetului Senatului, 68.425.000 lei sunt alocate cheltuielilor de personal, din care pentru fondul de salarii a fost prevazuta suma de 37 milioane de lei.
In nota de fundamentare a bugetului se arata ca la stabilirea sumei pentru cheltuielile de personal s-a prevazut o majorare medie cu 14% a salariilor personalului. Cheltuielile de capital se cifreaza la 20.635.000 lei, din care cheltuielile pentru masini, echipamente si mijloace de transport sunt de 11.700.000 de lei.