Sistemul romanesc de sanatate mintala pentru copii este orientat prea mult spre medicatie, prea putin spre terapie si este afectat de numarul redus de specialisti si de lipsa colaborarii cu specialistii din educatie si protectie sociala, rezulta dintr-un studiu facut de Organizatia “Salvati Copiii”.
Cercetarea “Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania” arata ca dificultatile intampinate de copiii cu probleme de sanatate mintala in relatia cu institutiile specializate sunt cauzate de faptul ca sistemul public de sanatate mintala pediatrica se axeaza prea mult pe aspectele curative in detrimentul preventiei, dar si de numarul redus de specialisti.
“Concluziile nu sunt deloc fericite, din pacate, si pot fi grupate pe mai multe paliere. In primul rand, serviciile sunt concentrate la nivel de spital de psihiatrie, unde rareori parintele isi duce copilul, unde ajung, cel mai adesea, patologiile foarte grave nu neaparat cele mai frecvente, unde ne ducem atunci cand nu mai avem alta solutie si unde interventia este bazata, in mare masura, pe educatie. Nu se face terapie, nu se lucreaza in echipa terapeutica complementara – psiholog, psihiatru, asistent social”, a precizat, joi, la lansarea studiului, Diana Stanculeanu, coordonatorul proiectului.
In ce priveste resursa umana, ea a atras atentia ca la nivel national exista aproximativ 200 de psihiatri specializati in psihiatria copilului, ceea ce este total insuficient daca e sa ne raportam la populatia minora a tarii, care numara peste patru milioane de copii.
“Sunt judete intregi care au un singur psihiatru de copii. Avem o populatie de patru milioane de copii din care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 20 la suta deci aproximativ 900.000, au risc de a face o tulburare de sanatate mintala”, a mai precizat coordonatorul proiectului.
Ea a mai spus ca cele mai frecvente tulburari psihice la copii sunt cele din categoria anxietatii, care nu sunt atat de invalidante incat sa presupuna internare si medicatie, dar care afecteaza calitatea vietii copilului zi de zi la scoala si in familie.
Dupa anxietate urmeaza depresia si ADHD-ul, copiii cu autism si copiii cu probleme de comportament care ar putea merge ca si gravitate pana la tulburari de conduita.
Din cercetarea realizata de “Salvati Copiii”, in opt judete, mai rezulta ca pe langa dificultatea de a crea echipe terapeutice exista probleme cauzate si de faptul ca nu exista o colaborare eficienta cu sistemul educational si cu cel de protectie a copilului sau de reticenta parintilor, care solicita ajutorul de specialitate doar in momentul in care copilul nu mai poate fi “stapanit”.
“E nevoie de solutii care sa vina de la nivelul institutiilor centrale. Avem de doi ani in lucru o strategie de sanatate mintala pentru copii si adolescenti care nu a fost finalizata. Avem ministerele care subfinanteaza in mod flagrant toate cele trei sisteme: educatie, sanatate si protectie sociala. E nevoie de implicarea tuturor factorilor de decizie de la nivel central pana la nivel local pentru a gasi solutii pentru aceasta problema. Sunt probleme care ar putea fi rezolvate precoce, sau identificate foarte repede daca spre exemplu medicul pediatru, unde parintele se duce frecvent, ar avea competente pe sanatate mintala. Dar nu au”, a mai aratat Diana Stanculeanu.
Organizatia “Salvati Copiii” a facut si un set de recomandari care se refera la definitivarea si aprobarea strategiei de sanatate mintala pentru copii si adolescenti, introducerea unui modul de psihiatrie infantila in formarea medicilor de familie sau la axarea modulului din formarea medicilor pediatri si pe patologii medii sau usoare intrucat acestea sunt cele mai frecvente.
De asemenea, organizatia recomanda deblocarea si scoaterea la concurs a posturilor din centrele de sanatate mintala pentru copii si adolescenti, spitale sau sectii de psihiatrie, decontarea serviciilor de psihoterapie de catre Casa de Asigurari de Sanatate si dezvoltarea de programe specifice adresate copiilor cu risc.