In primele noua luni trecute din acest an, veniturile incasate la bugetul general consolidat al statului au insumat 120,4 miliarde de lei, in crestere cu 3,6 la suta fata de cele realizate in perioada corespunzatoare a anului precedent, fapt care face ca deficitul inregistrat (de 23,3 miliarde de lei) sa fie sub cel stabilit in acordul cu Fondul Monetar International (de 28,2 miliarde de lei), conform datelor comunicate de Ministerul Finantelor.
Incasarile cele mai mari au fost consemnate la capitolele venituri nefiscale (+ 19,9 la suta), venituri din accize ( + 7,9 la suta), venituri din taxa pe valoarea adaugata (+7,3 la suta), precum si din sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate (+ 121,5 la suta). In schimb, la impozitul pe profit incasarile au scazut cu 2,9 la suta fata de perioada similara din anul trecut, iar cele aferente contributiilor de asigurari sociale cu 5,1 la suta.
De cealalta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, pe primele noua luni ale anului, au insumat 143,7 miliarde de lei, in crestere cu 1,5 la suta comparativ cu perioada similara a anului trecut. Principala explicatie, in opinia conducerii Ministerului Finantelor, consta in cresterea cheltuielilor pentru ajutorul de somaj, precum si a celor pentru plata arieratelor catre spitale, furnizorii de medicamente si de materiale sanitare. Fata de perioada ianuarie-septembrie 2009, cheltuielile aferente programelor cu finantare europeana au crescut cu 161 la suta, cele cu dobanzile cu 21 la suta, cele pentru investitii cu 3,8 la suta, iar cele pentru bunuri si servicii cu 1,3 la suta. Singurul capitol la care au fost inregistrate reduceri a fost cel referitor la cheltuielile de personal, respectiv cu 6,4 la suta.
C.D.