Intre multitudinea de stiri negative care au tot fost anuntate in ultima perioada, recent, a fost data o veste care ar putea reda increderea de mai bine. Anul acesta, tara noastra va ajunge in top 10 mondial al producatorilor de porumb. Ceea ce inseamna ca mamaliga va salva Romania!! Prin urmare, politicienii pot sta linistiti. Dupa ce din cauza crizei n-au putut sa-si onoreze promisiunile, acum, malaiul le-a salvat onoarea. Conform previziunilor, s-a dublat productia de porumb. In concluzie, pentru romani, iesirea din iarna este asigurata !
In timp ce scriu aceste randuri, gandul m-a dus la anii copilariei, in casa bunicilor, unde, la ora mesei, pentru nepotii de la oras, mamaliga era cea mai asteptata.
Rasucita bine cu facaletul din lemn, intr-un tuci mare, pe plita din bucataria de vara, „fila” cum alintau bunicii mei – Dumnezeu sa-i odihneasca! – traditionala mamaliga romaneasca, se termina extrem de repede din cauza gurilor flamande ale nepotilor care alergau toata ziua. Iar cand pe masa rotunda din mijlocul bucatariei se asezau o cratita plina ochi cu cartofi prajiti, oua ochiuri, lapte fiert sau batut, branza sau smantana, firesc, mamaliga disparea imediat. Ce vremuri!
Pentru cei din mediul rural, cel putin odinioara, mamaliga era pe post de paine. Iar adunatul porumbului era, intotdeauna, asteptat cu emotie, pentru ca de productia de pe stiulete depindea atat hrana familiei, cat si cea a orataniilor si a animalelor din curte.
Nu stiu daca situatia mai este valabila si astazi. Insa, cel putin la sat, pentru a se face fata austeritatii, a fost nevoie ca porumbul sa fie, din, nou, reinventat, ca sa spunem asa. Pentru ca, vrand-nevrand, din cauza vremurilor, romanii au inceput sa revina la traditie, pe toate planurile. Pentru a fi mai sanatosi, acum tendinta este spre… eco, mai ales in ceea ce priveste hrana. Numai ca, in ciuda dorintei de a gasi mai multe produse care sa fie cat mai sanatoase, crescute in tarana din pamantul Romaniei, pe tarabele din piata exista o adevarata expozitie de fructe si legume din toate tarile globului pamantesc! Ba, in piata centrala din Ploiesti am vazut chiar si porumb de fiert, in perioada cand cel din Romania era la prima prasila! Asa ca…
Dar, revenind la informatia din aceasta saptamana, ca tara noastra va ajunge in top 10 mondial al producatorilor de porumb, cu adevarat se poate spune ca Romania n-a mai avut parte, de ani buni, de o asemenea veste. Mai ales in acest an, cand sunt asa vremuri de restriste si cand sperantele romanilor se cam dusesera pe apa…Sambetei.
Vestea ca mamaliga va fi salvarea Romaniei nu vine in fiecare an. Asa ca, inclusiv ministrul Elena Udrea ar putea sa profite de aceasta oportunitate si sa faca din Romania o tara unde atractia turistica poate fi chiar si mamaliga. Asezat pe celebra, dar si contestata frunza a brandului de tara, botul de mamaliga ar putea avea carlig la potentialii excursionisti. Mai ales daca langa mamaliga se mai pun cateva sarmale, o tochitura, branza cu smantana, ca sa nu mai zic de celebrul bulz. O astfel de invitatie la masa, cu siguranta, n-ar refuza-o nimeni!