Desi iarna nici nu si-a intrat in drepturi, un nou ,,scandal’’ referitor la ajutoarele de incalzire s-a si intetit. Mai exact, Liga Asociatiilor de Proprietari din Romania, din care face parte si Uniunea Asociatiilor de Proprietari din Prahova, a trimis un comunicat de presa in care se precizeaza: ,,Pastrarea timp de trei ani a aceluiasi plafon maximal pentru care se acorda ajutoarele de incalzire este o sfidare la adresa cetatenilor, motiv pentru care se solicita majorarea acestuia. Speram ca demersul nostru care intruneste adeziunea tuturor membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari va avea o rezolvare cat mai rapida’’. ,,Desi din 2008 se impunea un plafon maxim de 700 de lei pentru ajutorul de incalzire, in prezent acesta este tot de 615 lei. Avand in vedere ca, in ultima perioada, au scazut veniturile salariale si pensiile, si au crescut alarmant categoriile sociale defavorizate, iar ponderea cheltuielilor pentru locuinta – gaze, apa, electricitate, incalzire – a ajuns la 45% din totalul de venituri, este evident ca, in aceste conditii, cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala. Potrivit Constitutiei, art. 47, statul este obligat sa ia masuri de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent’’, a precizat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari din Romania
Potrivit unor statistici, Romania se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeana la fondurile alocate pentru protectia sociala.
In plus, in comunicatul la care ne-am referit se mai arata ca, pe termen mediu si lung, doar masurile de eficienta energetica vor genera o factura suportabila, atat pentru cetatean cat si pentru bugetul de protectie sociala. Motiv pentru care Liga Asociatiilor de Proprietari propune Guvernului sa revizuiasca cadrul legal prin consultarea reala a reprezentantilor asociatiilor de proprietari, dar si sa reglementeze posibilitatea de a atrage fonduri private pentru lucrarile de reabilitare, iar in cazul in care asociatiile au resursele necesare in acest sens sa beneficieze gratuit de auditul energetic si de proiect. In cazul proprietarilor care investesc pe cont propriu in masuri de eficienta energetica se propune o deducere din impozitul pe venit pana la 500 de euro pe an. Iar in ceea ce priveste fondurile de reabilitare, se considera ca acestea trebuie alocate direct proprietarilor, ca in Germania, pentru a decide ei insisi asupra executantului lucrarilor. ,,Romania, ca stat membru al UE, are o serie de obligatii legate de cresterea eficientei energetice. Dar, starea proasta a cladirilor, incoerenta guvernamentala, descurajarea initiativelor de eficienta energetica si nivelul scazut al veniturilor populatiei fac imposibila indeplinirea acestora. De asemenea, consideram ca in lipsa adoptarii masurilor propuse pentru iarna 2010/2011 vom asista la un adevarat genocid in randul familiilor cu venituri reduse’’, a conchis presedintele Ligii.
Cristina DOBRE