Roberta Anastase si ceilalti parlamentari ai puterii – fluierati

Inarmati cu fluiere, bannere si steaguri, peste 100 de reprezentanti ai celor patru confederatii sindicale din Prahova (CNSLR – Fratia, Blocul National Sindical, Cartel Alfa si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania) au pichetat, ieri, timp de doua ore, sediul Prefecturii, nemultumiti de politica dezastruoasa a Guvernului Boc.

Pentru prima data in istoria postdecembrista a mitingurilor, sindicalistii au manifestat, tot timpul, cu spatele catre Palatul Administrativ in care isi are biroul prefectul Adrian Dobre. Aceasta, in semn de protest fata de cel care – alaturi de primarul Andrei Volosevici – a interzis ca protestul sa aiba loc la sediile PDL si UNPR, asa cum au dorit, initial, sindicalistii. Surprinzator ni se pare si faptul ca Prahova si Galati au fost, din cate ni s-a precizat, singurele judete in care reprezentantii PDL au refuzat sa aprobe pichetarea sediilor acestor partide.
Tot ca o premiera, mai multi sindicalisti purtau in maini fluturasi cu numele parlamentarilor prahoveni ai PDL si UNPR (Roberta Anastase, Sever Voinescu, Mihai Apostolache, Sorin Chivu, Florin Anghel etc), iar in momentul cand unul dintre liderii sindicali le pronunta numele acestora, protestatarii strigau „Huo!”, „Tradatorii!”, „Demisia!” sau „Nu va fie frica/PDL-ul pica!”. La pronuntarea numelui Robertei Anastase a fost chiar un …bis al strigaturilor. De un tratament oarecum asemanator din partea manifestantilor s-a „bucurat” si ministrul Educatiei – Daniel Funeriu- acestuia cerandu-i-se demisia „pentru ca si-a asumat raspunderea pe Legea educatiei, care presupune inchiderea a 1700 de scoli, ceea ce ar insemna trecerea in somaj a circa 10.000 de cadre didactice si nedidactice”. In acest context, liderul sindicatului “Scoala Prahovei”, Gheorghe Giurumescu, a declarat ca „nemultumiti de asumarea raspunderii de catre Executiv a Legii educatiei, astazi (n.n. – ieri), angajatii Grupului Scolar Slanic au intrerupt activitatea, timp de o ora. De asemenea, luni vor proceda la fel cadrele didactice din Mizil, precum si cele din alte unitati de invatamant din judet”. Daca nu vor primi stimulentele promise, desi ieri au lucrat normal, luni ar putea relua protestele finantistii.
Chiar daca, asa cum aminteam, autoritatile locale au interzis, ieri, pichetarea celor doua sedii ale PDL din Ploiesti, acestea aveau sa fie totusi strasnic pazite de jandarmi, politisti si politisti comunitari, inca de la primele ore ale diminetii.
D. CONSTANTIN
Foto: A. POLICALA