„In Europa sunt peste 4,5 milioane de ferme de semi subzistenta, in care lucreaza milioane de oameni si care asteapta de la noi un semnal pozitiv pentru viitorul lor, pentru viitorul fermelor mici, al fermelor familiale, pentru micii producatori”. Afirmatia ii apartine comisarului european pentru Agricultura – Dacian Ciolos – prezent, ca invitat, la seminarul cu tema „Fermele de semi-subzistenta in UE: situatia actuala si perspective”, desfasurat recent. O astfel de tema este mai mult decat actuala, dat fiind faptul ca, din cauza saraciei, aproximativ 90 la suta dintre fermele agricole din tara noastra fac parte din categoria celor de semi subzistenta.
Pornind de la realitatea trista ca, in Romania, preturile la produsele agricole sunt stabilite, in multe cazuri, in mod unilateral de catre procesatori – pentru simplul motiv ca producatorii nu au forta necesara de negociere (si, de aici, diferenta mare intre preturile practicate de fermieri la anumite produse alimentare si cele existente pe rafturile supermarketurilor), Dacian Ciolos a subliniat ca va propune UE „introducerea unui contract-tip de negociere intre procesatori si producatori, pentru cresterea rolului acestora din urma in negocieri, inclusiv in negocierea preturilor”. La randul sau, ministrul Agriculturii – Valeriu Tabara – a afirmat ca provocarea expertilor UE consta in a gasi, la nivel de politica agricola comuna, strategiile si politicile care sa se adreseze unui spatiu rural complex, cum este cel romanesc, unde coexista doua tipuri de agricultura: a micilor fermieri – care acopera mai ales zonele de deal si munte, si cea a marilor fermieri – care acopera, in principal, campiile si sesurile arealelor deluroase. „Fiecare dintre aceste tipuri de agricultura joaca roluri extrem de importante, distincte, de cele mai multe ori complementare, iar uneori si competitive”.
C. DUMITRU