Conform site-ului Politiei Romane, in ultimii 16 ani, la nivel national au fost furate 21.417 de autovehicule, motociclete si motorete, care nu au mai fost recuperate. Numai in anul 2010 au fost sustrase si nu au mai fost gasite peste 2.300 de vehicule. Cele mai cautate de catre hoti raman autoturismele. Astfel, pe primul loc in acest „clasament” se plaseaza marca Dacia – cu peste 8.500 de masini sustrase, dintre celebrele modele 1300, 1310 si Logan. Locul doi este ocupat de catre marca Mercedes-Benz cu peste 1500 de masini, urmata la mica distanta de catre marca BMW, cu 1.296 de modele. Locul 3 este ocupat de catre marca Audi, cu peste 1.000 de masini disparute din parcare. Politistii de la Investigatii Criminale recunosc ca in ultimii 10 ani, odata cu liberalizarea frontierelor si cu aducerea masiva de autovehicule straine in tara, a crescut si furtul de masini apartinand unor marci straine, in particular cele de origine germana.
Politistii ii impart pe hoti in doua categorii: cei care sustrag masini ieftine, in scopul dezmembrarii acestora si al comercializarii de piese in targurile auto, ori pentru a fi vandute pe componente la centrele de fier vechi, si hotii de lux care sustrag autovehicule straine scumpe, in vederea comercializarii pe piata neagra, de obicei in afara granitelor. Pentru prima categorie de hoti, cele mai accesibile autoturisme sunt Daciile, in general 1300-1310, dar nu lipsesc nici Logan-urile.
Judetul Prahova figureaza in prezent pe lista Inspectoratului General al Politiei Romane cu 4 autovehicule si o motocicleta care au fost furate si nerecuperate, dintre care trei automobile Dacia 1310 si un Volkswagen Passat au fost sustrase in aceasta luna.
Conform datelor furnizate de catre Serviciul de Investigare a Criminalitatii din cadrul IJP Prahova, numai pana la jumatatea anului curent au fost furate 31 de automobile, dintre care 10 au fost sustrase si ca urmare a faptului ca erau abandonate pe domeniul public de catre proprietari.
Alex POLICALA