Cei aproximativ 35.000 de functionari care lucreaza in Ministerul Finantelor Publice sunt pregatiti sa iasa din nou in strada, in cazul in care stimulentele nu le sunt virate pe cardul de salariu, in timpul cel mai scurt. Aceasta dupa ce, la finele saptamanii recent incheiate, liderii sindicatelor au cazut la pace cu Gheorghe Ialomitianu – ministrul Finantelor, in privinta ponderii criteriilor pentru acordarea stimulentelor: planul lunar de incasari – 35 la suta; sumele atrase lunar suplimentar de la contribuabili- 35 la suta; incasarile lunare ale fiecarei structuri teritoriale in totalul programului de colectare a veniturilor- 30 la suta. Reamintim ca ieri, potrivit intelegerii celor doua parti, ministerul urma sa deblocheze fondul de stimulente aferent lunii august 2010 si sa-l acorde finantistilor, iar saptamana viitoare – pe cel pentru septembrie.
Starea de nemultumire de care aminteam mocnea, ieri, si in randul celor 800 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova (DGFP). Desi comisia formata, ca si pana acum, din reprezentanti ai conducerii institutiei si ai sindicatului au stabilit, ieri-dimineata, in baza criteriilor de performanta impuse de minister, cati bani va primi, drept stimulente, fiecare angajat, lista cu pricina a trebuit trimisa spre aprobare la Bucuresti. Aceasta intrucat Gheorghe Ialomitianu a stabilit ca „directorii finantelor judetene vor face propuneri pentru toti angajatii, dupa care listele vor veni la minister, iar o comisie va analiza pozitie cu pozitie daca s-au respectat criteriile”. In opinia liderului Sindicatului „Finante” Prahova – Aurel Fanica, aceasta prevedere este una absurda, „caci reprezentantii comisiei ministeriale nu au cum, practic, sa cunoasca mai bine activitatea unei administratii financiare locale decat seful acesteia, pentru a-si da cu parerea cine merita stimulente si cine nu!”.
Dupa cum aveam sa aflam, aproximativ 40 la suta dintre angajatii DGFP Prahova castiga, lunar, sub 800 de lei net. Pentru ca planul la incasari de taxe si impozite stabilit pentru luna august a fost substantial depasit, Ministerul Finantelor i-a repartizat DGFP Prahova un fond de stimulente in valoare de aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Intrebat daca toti cei 800 de angajati vor beneficia de stimulente, Aurel Fanica ne-a raspuns: „In principiu da, pentru ca toti au contribuit, intr-un fel sau altul, la depasirea planului la incasari si la atingerea celorlalte obiective: reducerea evaziunii fiscale, a arieratelor (datoriilor vechi) etc. Fireste ca, la fel ca si inainte, nu vor primi stimulente cei care au avut abateri disciplinare (absente nemotivate, neindeplinirea sarcinilor de serviciu in mod repetat), au fost in concediu medical, de odihna s.a”. Pana in septembrie 2006, fondul de stimulente reprezenta un procent de 5 la suta din suma incasata suplimentar de catre finantisti (cu exceptia amenzilor) din evaziune fiscala, arierate sau alte impozite ori taxe neachitate de catre contribuabili. Actualmente, acest procent a crescut la 15 la suta, pe considerentul ca functionarii acestui minister aveau salarii mai mici decat celelelalte institutii bugetare. Cat priveste cuantumul acestor stimulente, „oficial, maximum ar fi echivalentul a trei salarii, ceea ce nu s-a intamplat niciodata. Cel mult au fost doua salarii, dar si acestea au fost doar 4-5 cazuri pe luna cand, de pilda, cineva a descoperit un TIR cu produse de contrabanda sau o cisterna cu carburanti fara acte”, a adaugat Aurel Fanica.
D. CONSTANTIN