“Comunismul in caricatura“ este titlul unei inedite expozitii deschise, recent, la Muzeul Judetean de Arta “Ion Ionescu-Quintus” din Ploiesti. Aceasta cuprinde 56 de lucrari ale unora dintre cei mai mari caricaturisti din lume precum: Achille Superbi, Valeriu Kurtu, Riber Hansson, romanul Devis Grebu sau Antonio Moreira Antunes. Toate lucrarile au fost publicate in presa, cel mai vechi desen expus datand din 1917. O mare parte dintre artisti provin din Occident, fiind insa buni cunoscatori a ceea ce se intampla in tarile subjugate de regimul totalitar.
Ploiestiul este singurul oras din Romania unde pot fi admirate aceste adevarate capodopere ce redau esenta a ceea ce a insemnat comunismul. Daca unele caricaturi starnesc rasul, altele au efect contrar, evocand partea cea mai terifianta a epocilor dominate de acest regim politic: teroarea, umilinta, lipsa de libertate si faptul ca peste tot plana spectrul mortii.
Lucrarile sunt aduse de la singurul “Muzeu al caricaturii si benzilor desenate” din Luxemburg si unul dintre putinele de acest gen din Europa. Proprietarul muzeului este romanul Florin Balaban (in foto), care realizeaza caricaturi politice pentru cel mai mare ziar din aceasta tara : “Luxemburger Vort”. Prezent la vernisaj, artistul ne-a povestit ca a plecat din Romania acum 14 ani si a deschis muzeul acum trei ani, in localitatea Vianden, impreuna cu sotia sa, cu bani imprumutati de la o banca. Acesta este amenajat intr-o cladire din secolul al XVII-lea, cumparata de cei doi. Pe simeze sunt expuse, permanent, cateva sute de caricaturi clasice si contemporane, iar in fiecare an, in spatiul respectiv, este gazduit un Salon international de caricatura, in care se regasesc lucrarile celor mai buni artisti din lume.
Ana–Maria MAXIM