In dimineata zilei de joi, politistii din Valenii de Munte, in cadrul unei actiuni de combatere a transportului ilegal de marfuri, au descoperit un autotren care era incarcat cu 23 de tone de zahar, fara ca soferul sa poata prezenta vreun document privind provenienta marfii transportate. Acesta nu a putut arata nici macar actele sale de identitate. Marfa a fost confiscata, iar soferul a trebuit sa explice, la sediul Politiei, cum a intrat in posesia zaharului si unde il transporta. Politistii continua cercetarile in vederea stabilirii provenientei celor 23 de tone de zahar, dar si pentru verificarea legalitatii transportului efectuat.

Cheltuielile bugetare, in crestere cu 1,3 la suta

De la inceputul anului, cheltuielile bugetului general consolidat al Guvernului Boc au depasit 127 de miliarde de lei, nivel in crestere cu 1,3 la suta comparativ cu perioada similara a anului precedent. Conform datelor Ministerului Finantelor, depasirile cele mai mari au fost inregistrate la urmatoarele capitole: cheltuieli aferente programelor cu finantare europeana (+127 la suta), cheltuieli cu dobanzile la imprumuturile pentru acoperirea deficitelor bugetare (+27,8 la suta), cheltuieli cu asistenta sociala a persoanelor nevoiase(+10,1 la suta). In schimb, la alte categorii de cheltuieli, au fost consemnate reduceri fata de perioada 1 ianuarie- 31 august 2009, precum cheltuielile de personal (-38,9 la suta, ca urmare a diminuarii drepturilor salariale cu 25 la suta, incepand cu iulie 2010) sau cele aferente achizitionarii de bunuri si servicii (-3,1 la suta).

Transportul auto de marfuri, in scadere continua

Efectele crizei economico-financiare au fost resimtite din plin si de catre firmele romanesti care se ocupa cu transportul auto intern sau international de marfuri. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, anul trecut, de pilda, volumul marfurilor transportate la nivel national a fost de 293.409.000 de tone, in scadere cu peste 71.000.000 de tone fata de anul 2008. Cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate la transportul de marfuri in afara teritoriului Romaniei, respectiv de la 15.881.000 de tone – in anul 2008, la 7.957.000 de tone – in anul 2009, trend continuat si in prima jumatate a anului 2010.

Tariful pentru atribuirea Fondului cinegetic Gherghita – 1.783 de euro

In temeiul Legii 407/2006 a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, Ministerul Mediului a facut publice, in urma cu putin timp, tarifele de atribuire temporara catre persoanele fizice sau juridice interesate a dreptului de gestionare a faunei dintr-un numar de 26 de fonduri cinegetice aflate in proprietatea statului. Intre acestea figureaza si Fondul cinegetic nr. 11 Gherghita, unde predomina fazanii si pentru care cel interesat sa-l preia spre administrare temporara trebuie sa achite o taxa in valoare de 1.783 de euro. In cazul altor fonduri cinegetice din tara, tarifele de atribuire ajung si la 5.750 de euro, semn ca speciile cu care sunt populate si, ca urmare, pot fi vanate sunt mult mai diverse si mai valoroase.

Prime pentru crescatorii de bovine

Crescatorii de bovine, persoane fizice sau juridice, pot solicita in cursul acestei luni acordarea primei nationale pe exploatatie (ferma), cu conditia ca fermele sa fie inregistrate in Registrul national al exploatatiilor, iar beneficiarul sa nu aiba restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local. Cererea de solicitare a primei se depune, individual sau prin reprezentant legal, la centrul local/judetean al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, insotita de documentele doveditoare.