„Pensiile si salariile taiate trebuie date inapoi oamenilor !”

– Domnule Ponta, va depune PSD motiune de cenzura pentru a da jos Guvernul Boc?
– Categoric da. Acest guvern este mai incompetent si mai corupt decat orice alt guvern de dupa 1989. E chiar mai rau decat in vremea CDR, cand s-a destabilizat foarte rau Romania. Niciodata n-a fost atat de rau.
– Dar nu putem spune ca doar acest guvern e de vina pentru criza, nu? Doar e o criza mondiala…
– Criza noastra e diferita de criza mondiala. La ei, deja se aplica masuri de stimulare a economiei. La noi, se continua taierile. De ce? Primul obiectiv al unui guvern de criza, care sa vina in locul lui Boc, trebuie sa fie sa dea salariile si pensiile taiate inapoi. Nu e normal sa punem povara crizei pe cei cu venituri mici.
Cat despre vinovatia lui Boc, e mult de spus. Niciodata in Romania n-am vazut atata coruptie, atata indisciplina, atata dezordine, atata furt si contrabanda. Romania parca este blestemata de guvernele de dreapta. Asa a fost si in 1996-2000, asa e si acum.
– Si totusi ii aveti parteneri pe liberali in opozitie, cei care au condus un guvern de dreapta.
– Vom coopera cu liberalii pentru a da jos Guvernul Boc, dar nu vom mai accepta sa facem compromisuri la programul nostru. Va trebui sa renuntam la cota unica, fiindca ea nu a adus nici crestere economica mai mare decat inainte de 2004, nici bugete mai mari. Guvernul liberal al lui Tariceanu a produs foarte multa dezordine si a adancit problemele. Impozitele trebuie sa fie diferentiate, dupa cum si TVA trebuie sa fie diferentiata (e nevoie de o taxa pe valoarea adaugata sociala pentru produse agro-alimentare).
– Cu ce proiect de guvernare vreti sa conduceti Romania, daca veti fi in masura de a decide?
– Vom propune un nou proiect de societate, mai corecta si mai echitabila. O societate in care cei cu venituri foarte mari platesc impozite mai mari decat cei cu venituri foarte mici. O societate in care cei care creeaza locuri de munca sunt ajutati, iar cei care fac speculatii financiare sunt taxati.
Voi prezenta Congresului PSD un nou program de guvernare, bazat pe masuri de stanga, asa cum sunt aplicate acum si in Statele Unite, si in Europa. M-am intalnit cu lideri europeni la Bruxelles, am vorbit cu mari economisti americani – cu totii mi-au spus ca solutia nu e sa taiem salariile si pensiile, ci sa ajutam economia sa isi revina.
– Cum veti face sa aduceti mai multi bani la buget si sa nu fie nevoie sa apelati la noi taieri?
– Un guvern competent poate sa reduca evaziunea fiscala imensa din prezent (produsa si de contrabanda, si de munca la negru). Prin masuri fiscale, putem sprijini firmele sa treaca salariile angajatilor la “alb”. E mai important un stimulent dat unei firme care creeaza un loc de munca sigur decat un ajutor de somaj.
PSD a fost mereu capabil sa echilibreze Romania. Asa a facut si in 2000, cand a venit dupa o perioada dezastruoasa. Asa va face si acum. Vom pune ordine in banii publici, pentru ca acum e un jaf generalizat. Vom aduce mai multa disciplina in institutii. Vom crea reguli mai clare si mai simple. Si ii vom ajuta pe cei saraci, pentru ca ei sunt azi cei mai loviti de criza, fie ca sunt pensionari, oameni de la tara, someri sau tineri proaspat absolventi de liceu sau de facultate.
– PSD este pe primul loc in sondaje. Ce garantii avem ca PSD s-a reformat si ca e capabil sa conduca Romania?
– Eu va asigur ca PSD-ul de azi nu mai este cel de anul trecut. S-au schimbat peste o treime din sefii de organizatii judetene. Sunt promovati oameni noi. Ma bucur ca oameni cu experienta si intelepciune precum Adrian Nastase, Ion Iliescu sau Viorel Hrebenciuc au acceptat sa sustina si sa promoveze oamenii noi propusi acum in functii. Fata de alti ani, in PSD nu mai e razboi intre tabere, ci este un spirit de echipa intre generatii.
PSD e dator sa demonstreze ca poate guverna, si eu am aceasta ambitie de a prezenta un program de guvernare foarte bun. Anul trecut ar fi trebuit sa castigam alegerile prezidentiale, dar n-am reusit. Din aceasta cauza, acum oamenii sunt condusi de aceiasi nemernici din PDL, care n-au facut decat sa risipeasca banii Romaniei, sa-i saraceasca pe cei saraci si sa incalce toate regulile care functionau in aceasta tara (Roberta Anastase, al treilea om in stat, incalca sistematic legea – si e doar un exemplu). Deja au trecut sase ani de cand Basescu conduce Romania intr-o directie gresita. Noi va trebui sa il oprim.
L.R.