1.955 de firme si-au suspendat activitatea, din cauza crizei
In primele opt luni ale anului in curs, nemaiputand face fata efectelor crizei economico-financiare, 1.955 de administratori de firme din judetul nostru au decis suspendarea activitatii acestora, in speranta unor vremuri mai bune. Potrivit datelor comunicate de Ilinca Simionescu– directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Prahova – comparativ cu perioada similara a anului precedent, numarul societatilor comerciale care si-au suspendat, temporar, activitatea a scazut cu 42 la suta. Un trend asemanator a fost inregistrat si la nivel national, respectiv in intervalul ianuarie-august 2010 au fost, temporar, inchise 5.422 de firme, fata de 105.779 firme in primele opt luni ale anului trecut.
Imprumuturile Guvernului costa fiecare angajat 6.000 de euro
Traian Basescu a declarat ca, pentru a putea acoperi deficitul bugetar si a asigura functionarea normala a institutiilor statului, Romania va mai lua, in primavara anului viitor, un imprumut de la FMI, in valoare de circa 5,7 miliarde de euro. Potrivit specialistilor, daca luam in calcul si imprumuturile anterioare (de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana) atunci, pentru rambursarea tuturor acestor imprumuturi facute de Guvernul Boc, fiecare angajat va trebui sa scoata din buzunar circa 6.000 de euro.
Ministrul Anca Boagiu stabileste tarifele pentru… deszapezire
Chiar daca nici macar toamna nu si-a intrat, definitiv, in drepturile sale, o comisie de specialisti formata din reprezentanti ai Ministerului Transportului si Infrastructurii si cei ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania lucreaza deja la stabilirea unor criterii de performanta, prin care sa fie evaluate viitoarele lucrari de deszapezire efectuate de firmele care au contracte multianuale, adica pana in 2011. „Platile vor fi efectuate doar in baza indeplinirii acestor criterii de performanta, urmand ca, in caz contrar, firmele respective sa suporte penalitati. Nu voi tolera situatii in care, in conditii similare, pentru 96 de kilometri de drum platim 2,6 milioane de lei, iar pentru 50 de kilometri platim 9 milioane de lei”, a atentionat ministrul Anca Boagiu.
Sprijin financiar pentru fermieri
Pe parcursul acestui an, Ministerul Agriculturii – prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura – le-a acordat lucratorilor din acest sector subventii in valoare totala de peste 1,1 miliarde de euro, de care au beneficiat 1.075.056 de fermieri, se arata intr-un comunicat al ministerului. Dupa cum am mai scris, aceste subventii au provenit din Fondul European de Garantare Agricola, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, la care s-a adaugat cofinantarea de la bugetul statului. Cea mai recenta transa – acordata pentru respectarea normelor europene de agro-mediu, sprijinirea afacerilor fermierilor din zona montana sau a celor din localitatile defavorizate – a insumat 112.941.162 de euro, de care au beneficiat aproape 220.000 de fermieri.