Alesii social-democrati din Consiliul Local Ploiesti au parasit, ieri, sedinta legislativului local, dupa ce „imputernicitul” primarului Andrei Volosevici – Sanda Toader, city-managerul municipiului – a introdus ad-hoc, fara o discutie prealabila in Comisia de Buget Finante, un amendament la proiectul de rectificare a bugetului local.

Lipsa de respect a primarului Andrei Volosevici fata de consilierii care trebuie sa ia masuri deosebit de importante de natura financiara, prin hotararile pe care le voteaza, a iesit la iveala cu pregnanta, ieri, in cadrul sedintei ordinare a lunii septembrie. Un asa-zis „amendament” prin care s-a propus atribuirea, din fondul de rezerva al bugetului local, a unei sume imense pentru servicii de consultanta a fost „cireasa de pe tort”, care i-a determinat pe consilierii social-democrati sa se retraga in bloc din sala. Propunerea nu a venit din partea initiatorului proiectului privind rectificarea bugetului local – primarul Andrei Volosevici, care a lipsit de la sedinta de ieri – ci a city-managerului adus tocmai de la Sinaia, Sanda Toader. Fiind vorba despre suma de 10.638.000 de lei (peste 100 de miliarde de lei vechi) privind realizarea documentatiei de depunere a patru proiecte pentru obtinerea de fonduri europene, consilierii locali PSD au solicitat lamuriri despre castigatorul licitatiei pentru consultanta, lamuriri care nu au venit din partea reprezentantilor Executivului condus de Andrei Volosevici. Putin probabil ca inlocuitoarea primarului la sedinta sa nu fi stiut ca firma castigatoare a licitatiei este Intergroup Engineering din Bucuresti. Societate care va beneficia din plin de pe urma acestui contract cu Primaria Ploiesti.
Ion Eparu, liderul grupului consilierilor social-democrati ploiesteni a explicat, dupa sedinta, motivul pentru care alesii PSD au parasit sala de sedinte: „Problema principala este aceea a modului in care se desfasoara sedintele Consiliului Local Ploiesti. Acesta a fost un gest de protest fara precedent fata de comportamentul Executivului, punctual al doamnei city-manager Sanda Toader, atunci cand noi am solicitat lamuriri asupra acestui amendament de retragere din fondul de rezerva a sumei de 100 de miliarde de lei vechi. La toate solicitarile noastre, reprezentantii Executivului s-au dovedit incapabili sa dovedeasca modul in care s-a atribuit acest contract, numele firmei care a castigat licitatia si cand a fost organizata aceasta. Am ajuns la concluzia ca acest gest subliniaza abaterile de la regulamentul de desfasurare a sedintelor Consiliului Local si incompetenta crasa a Executivului, condus de Andrei Volosevici. Daca vor mai fi situatii similare, vom proceda din nou la un astfel de gest de protest, pentru ca nu mai putem fi partasi la asemenea incalcari ale regulamentului”.
Chiar daca reprezentantii PSD in Consiliul Local au parasit sala si nu au mai participat la votul proiectului care a starnit disputa, consilierii PDL-PNL-PNG si‑au facut datoria, dovedind ca nu si-au pierdut automatismul de a vota tot ce li se cere, fara insa a solicita vreo lamurire suplimentara despre destinatia a sute de miliarde de lei vechi.
Violeta STOICA