Potrivit datelor Eurostat, Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea anuala a exporturilor intra si extracomunitare din primul semestru, de 26%, la 17,2 miliarde de euro, si pozitia a patra dupa avansul importurilor, 20%, la 21,9 miliarde de euro. Cea mai mare crestere a exporturilor in prima jumatate a acestui an a fost inregistrata de Malta (31%). O evolutie a exporturilor asemanatoare cu cea a Romaniei se observa la Bulgaria, unde importurile au urcat, insa, cu 6%. Romaniei si Bulgariei ii urmeaza in clasament Lituania (24%) si Polonia (23%).
Germania a ramas liderul Uniunii in ceea ce priveste valoarea exporturilor (de 457,2 miliarde de euro, in crestere cu 17%), fiind urmata de Olanda (206,2 miliarde de euro, in urcare cu 20%) si de Franta (193 miliarde de euro, in crestere cu 12%). Dintre tarile UE, doar Irlanda si Luxemburg au inregistrat scaderi ale exporturilor in perioada analizata. La importuri, doua state au consemnat scaderi, respectiv Irlanda si Grecia. Indicatorul a stagnat in Luxemburg.
Cele mai mari cresteri ale importurilor se observa la Suedia (30%), Lituania (24%) si Cehia, Olanda si Polonia (22%). Diferenta dintre exporturi si importuri este negativa in 17 state si pozitiva in celelalte tari comunitare. Cel mai mare excedent comercial il are Germania (74,3 miliarde de euro), iar cel mai ridicat deficit se observa la Marea Britanie (52,8 miliarde de euro).
Datele prezentate de Eurostat privind exporturile si importurile statelor comunitare din perioada ianuarie-iunie nu sunt ajustate sezonier.