Judetul Prahova isi pastreaza specificul de taram al petrolului, inregistrandu-se un numar important de infractiuni pe acest domeniu. Comertul ilicit cu produse petroliere ori derivate ale acestora este o realitate de necontestat. Faptul ca asemenea produse sunt usor vandabile, pot suferi modificari de pret si sunt purtatoare de taxe suplimentare (accize), a dus la aparitia unor retele infractionale al caror scop este sustragerea de la plata taxelor si a accizelor datorate bugetului de stat. Politistii prahoveni din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au constatat, anul acesta, 99 de infractiuni, comise de 42 de persoane – dintre care 14 directori de societati comerciale cu capital de stat si 28 de administratori ai unor societati comerciale cu capital privat – prin care s-a adus un prejudiciu bugetului statului si patrimoniului privat in valoare de 213 milioane de lei. Din acest prejudiciu a fost recuperata suma de 188 milioane de lei, politistii aplicand si masuri asiguratorii pe doua vile, un spatiu comercial (restaurant), doua terenuri si un autoturism ce au apartinut invinuitilor. Totodata a fost confiscata o cantitate de peste 41 de tone de combustibil, dintre care cea mai mare parte o constituie motorina (38 tone), urmata de benzina – 1,7 tone si gaz petrolier lichefiat -1,2 tone.
De exemplu, in luna iulie a acestui an au fost finalizate doua dosare penale, prin care doi administratori de societati comerciale cu sediile in Blejoi si Ploiesti au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, achizitionare de produse petroliere fara factura si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Cei doi inculpati au comercializat “la negru”, timp de doi ani, uleiuri minerale, uleiuri hidraulice, solventi, motorina fara acte de provenienta, astfel ca in evidentele contabile ale societatilor nu erau inregistrate operatiunile comerciale aferente. Cum prejudiciul s-a ridicat la suma de 7,4 milioane de lei, cazul a fost preluat de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.
Un alt caz vizeaza doi administratori ai unei societati, care au comercializat produse petroliere de tipul uleiurilor industriale, dar si motorina Euro 3 fara a putea face dovada ca aceste produse provin din circuitul economic legal. De asemenea, cele doua persoane nu au evidentiat in contabilitate veniturile obtinute, tocmai pentru a se sustrage de la plata taxelor si a impozitelor. Acestia au creat un prejudiciu de 685.229 de lei.
Alex POLICALA