Agentia Nationala a Functionarilor Publici a initiat un proiect legislativ prin care sunt propuse modificari la Legea nr.188/1999, privind statutul functionarilor publici. Propunerile de modificare au la baza problemele identificate de catre Agentie ca urmare a consultarilor publice organizate cu sindicatele si structurile asociative, a actiunilor de control desfasurate, precum si a dezbaterilor din cadrul seminariilor regionale organizate cu reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor publice. Principalele modificari vizate de proiect sunt legate de delimitarea categoriei functionarilor publici de personalul contractual, prin definirea clara a sintagmei ,,prerogativa de putere publica’’. Alte modificari prevad aplicarea regulilor privind mobilitatea tuturor categoriilor de functionari publici, inclusiv categoriei inaltilor functionari publici, protectia juridica a functionarului public in ceea ce priveste raspunderea civila/penala, simplificarea procedurilor de ocupare a functiilor publice, descentralizarea competentei de organizare a concursurilor, cu accent pe rolul de monitorizare al ANFP, dar si intarirea rolului formarii profesionale in administratia publica.
Potrivit acestui proiect de act normativ, pentru toate persoanele numite intr-o functie publica devine obligatorie conditia de a nu face parte dintr-un partid politic. Totodata, ca un element de noutate, propunerea de modificare a Statutului functionarilor publici introduce data de 19 iunie drept ziua functionarului public, declarata zi nelucratoare pentru acestia.
Proiectul de modificare a Legii 188 poate fi consultat pe site-ul ANFP, www.anfp.gov.ro.
“Reglementarile propuse prin acest proiect de act normativ urmaresc adaptarea sistemului administrativ la evolutia societatii romanesti, pe principii de eficienta, responsabilitate, transparenta si stabilitate in functia publica”, a tinut sa precizeze Andras Szakal, presedinte-secretar de stat al ANFP.
Cristina Dobre