Din ce in ce mai multi pensionari merg la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ploiesti pentru a solicita un imprumut. Fie ca nu se mai ajung cu banii de la o luna la alta, fie ca se imprumuta pentru a-si cumpara zarzavaturi pentru muraturi sau zacusca, medicamente, lemne sau pentru a ajuta un nepot sa-si achite taxele la facultate, varstnicii se prezinta la institutia amintita in fiecare zi cu aproximativ o ora si jumatate inainte de inceperea programului cu publicul.
„In aceasta perioada a crescut numarul celor care ne trec pragul pentru a solicita un imprumut. Oamenii solicita sume ce pornesc de la 300 de lei si care ajung la maximum 7.000 de lei. Oricum, desi cei mai multi stiu care este programul nostru si ca nimeni nu pleaca fara a primi banii solicitati, foarte multe persoane ne asteapta la poarta institutiei inca de la ora 6.30, desi programul cu publicul incepe la ora 8.00. Cei care doresc sa imprumute o suma de la noi ce nu depaseste 2.000 de lei au nevoie de un girant, iar in cazul celor care solicita intre 2.000 de lei si 7.000 de lei – de doi giranti. Din fericire, putini sunt restantieri, cei mai multi dintre varstnici platindu-si ratele la timp”, ne-a precizat Madalina Tudor, director executiv in cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ploiesti.
Criza financiara, pensiile mici, alimentele si medicamentele scumpe reprezinta principalele cauze pentru care cei mai multi pensionari se imprumuta.
„M-am imprumutat de 300 de lei pentru a supravietui. Am o pensie de 550 lei si nu fac fata cheltuielilor de la o luna la alta. Platesc facturile la utilitati, cumpar medicamente si nu mai raman cu nimic.
In plus, o am in grija si pe mama mea, care are o pensie de 290 lei. Ne descurcam foarte greu, cu imprumuturi. Suma aceasta am stabilit sa o achit in 18-20 de rate, in functie de ce bani imi mai raman de la luna la luna. Platesc 5 lei intr-o luna, 10 lei in alta si tot asa pana achit imprumutul”, ne-a precizat Mariana Anton, o pensionara din Ploiesti pe care am intalnit-o in sediul institutiei amintite.
„Am venit cu mama sa solicite un imprumut de 900 de lei pentru a ne cumpara lemne pentru sezonul rece. Este foarte greu in aceste vremuri sa te descurci fara imprumuturi. Din fericire, mama este pensionara si avem posibilitatea de a solicita diverse sume de bani sub forma de imprumut de aici. Altfel nu stiu cine ne-ar fi dat noua bani pentru a ne putea cumpara lemne”, ne-a precizat Oana Vacanu, din Ploiesti.
Persoanele care doresc sa devina membre ale Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ploiesti trebuie sa prezinte pentru inscriere cartea de identitate si cuponul de pensie.
Pentru a beneficia de un imprumut trebuie sa aveti cel putin doua luni vechime de la inscriere si sa cotizati in fiecare luna cel putin 1 la suta din valoarea pensiei.
Anemary GRIGORE