Pe site-ul national de petitii online, unde isi spun oful toti romanii, in speranta ca macar asa doleantele lor vor fi auzite si rezolvate, a venit si randul locuitorilor din Breaza sa se planga asupra calitatii apei potabile. ,,La finele lunii iulie 2010 in orasul Breaza s-au inlocuit tevile cu apa potabila. Acum, in septembrie 2010, apa potabila este maro spre negru, iar oamenii cara apa cu galetile din fantani. Este normal ca in 2010 sa nu te poti spala decent si sa-ti rupi picioarele si masinile in gropile din oras carand apa?’’, se arata in expunerea petitiei, postata de catre un locuitor al orasului, a carui identitate nu a dorit sa o faca publica. ,,Semnati petitia pentru o viata decenta, o viata pe care o meritati dupa ani si ani de munca!’’, mai indeamna autorul petitiei pe acelasi site. Semnalul tras a gasit imediat si alti nemultumiti care au semnat petitia in speranta ca, fiind mai multi, vor crea o presiune asupra autoritatilor locale ca sa rezolve problema. ,,Chiar meritam o viata mai buna’’, declara Martha Gloria Popa, de 24 de ani, una dintre semnatarele acesteia.
De partea cealalta, autoritatile din Breaza nu neaga problema apei potabile, insa dau vina pe lipsa finantarii, dar si a unor probleme cu constructorul. ,,Trebuie sa recunosc, ca intr-adevar, se mai intampla ca apa din sistemul centralizat sa curga de multe ori cu rugina, mai ales atunci cand se produc accidente si se lucreaza la remedierea avariilor. Nu exista un cartier anume din oras ci oriunde pot aparea astfel de situatii, in functie de evenimentele nedorite din sistemul de distributie a apei potabile’’ – ne-a explicat Niculae Dragan, viceprimarul din Breaza. “Reteaua de distributie este veche, cea noua a fost finalizata dar nu poate fi pusa in functiune pana ce nu se va receptiona. Iar la acest capitol intampinam oarecare probleme deoarece exista niste defectiuni si trebuie puse la punct impreuna cu constructorul. In plus mai avem nevoie de inca o conducta pe o distanta de 16 km care sa faca legatura cu bazinele de acumulare. Deocamdata nu avem fondurile necesare pentru aceasta lucrare, speram insa sa ne ajute si Consiliul Judetean. Sunt mai multe variante, asa incat poate reusim ca manopera sa fie sponsorizata’’, a mai precizat interlocutorul nostru. Totusi viceprimarul orasului ne-a dat asigurari ca Primaria va incerca sa rezolve problema cat mai repede cu putinta, insa, in mod cert, abia in primavara anului viitor, apa potabila de calitate va deveni o realitate si in Breaza.
Problema apei potabile nu este singura bila neagra a orasului Breaza. Potrivit unei informari a SC Hidro Prahova SA, distribuitorul judetean de apa potabila, reteaua de canalizare are o acoperire de doar 30%, in timp ce problema gropilor din asfalt a fost realizata doar partial.
Cristina DOBRE