Florica DUMITRICA (II)
A ajuns sa cunoasca continutul fiecarui depozit, al faecarui fond, devenind unul dintre cei mai eficienti lucratori ai filialei. A trecut prin toate treptele devenind arhivist, arhivist principal, arhivist inspector. Si-a mai asumat o sarcina importanta, aceea de bibliotecar al Filialei. La venirea ei la Arhive, a gasit cateva sute de carti recuperate din arhivele preluate. In vara anului 1971, biblioteca numara peste 8.500 de carti si reviste, toate inventariate si puse la dispozitia cercetatorilor. Alaturi de colegele sale, a contribuit la editarea excelentului “Indrumator in Arhivele Statului Judetul Prahova”.
Munca pe care o facea zi de zi la Arhive, pe un fond de curiozitate stiintifica inascut, a dezvoltat la ea o adevarata pasiune pentru istorie, in general si pentru cea locala, in special. Fire meticuloasa, sistematica, a pornit pe aceasta cale cu citirea si studierea marilor lucrari de istorie pe care le avea in biblioteca dar si a revistelor de specialitate. Curand dupa sosirea ei la arhive a inceput sa cunoasca oameni care hraneau demult aceasta pasiune, sa-i urmareasca in cercetarile pe care le faceau aici, i-a ajutat pe cat i-a stat in putinta si a invatat de la ei cum sa lucreze, cum sa studieze.
Foarte curand si-a dat seama ce tazaur de informatie exista in documentele care-i treceau prin mana si a inceput sa extraga din ele elementele semnificative (fragmente, rezumate). A fost incurajata si de activitatea colegilor ei care se straduiau in aceeasi directie. De asemenea, a castigat foarte mult din participarea la sedintele lunare de comunicari ale filialei Prahova a Societatii de stiinte istorice, a carei membra a fost (si chiar secretara intre 1969 si 1977).
Foarte curand, dispunand si de usurinta si claritate in exprimare, a inceput sa modeleze vasta informatie documentara de care dispunea in studii si articole pe care le-a comunicat (la zeci de sedinte, sesiuni de comunicari, simpozioane) in Ploiesti sau in alte parti si le-a publicat in reviste si culegeri. A semnat in ziarul local, in “Revista Arhivelor”, in “Studii si materiale privind trecutul judetului Prahova, “Anuarul Muzeului de istorie si arheologie Prahova”, “Anuarul Fundatiei pentru istoria Prahovei”, “Valahica”, “Ateneu”, “Pentru Patrie”, “Femeia”, ca si in culegerile Sesiunilor de comunicari ale muzeelor prahovene. A ingrijit, alaturi de dr. Mihai Rachieru aparitia volumului de comunicari de la sesiunea festiva din mai 1971 a Arhivelor locale.
Opera sa cuprinde o serie de studii cu caracter istoric-economic dintre care: “Date noi privind dezvoltarea industriei petroliere la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul sec. al-XX-lea in jud. Dambovita”, “Unele aspecte privind dezvoltarea economica a judetului Prahova in a doua jumatate a secolului al XIX-lea; premise si urmari ale dobandirii independentei nationale”, “Contributii la istoricul exploatarii forestiere pe Valea Prahovei si a Telejeanului la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea”, “Contributii la istoricul constructiei liniei ferate Ploiesti-Targoviste”, “Despre inceputurile prelucrarii petrolului in tara noastra” (colaborare), “Contributii la istoricul industriei din judetul Prahova in perioada 1878-1900″, “Contributii la istoricul industriei de cabluri din judetul Prahova in perioada 1918-1948″, “Contributii la istoricul Fabricii de bere Azuga”, “Bursa de cereale si marfuri din Ploiesti” (in colaborare).
Si in afara domeniului economic a publicat cateva studii remarcabile, dintre care citam: “Insemnari de pe cateva acte domnesti privitoare la judetele Prahova si Saac in secolul al XVII-lea”, “Domnitorul Alexandru Ioan Cuza in drum spre capitala tarii” (in colaborare), “Biblioteca Nicolae Iorga in anii 1920-1944 oglindita in documente de arhiva”, “Noi informatii despre activitatea lui Nicolae Iorga in judetul Prahova”, cateva precizari in legatura cu „sfarsitul pictorului Nicolae Grigorescu” (colaborare). Sunt numai o parte dintre lucrarile ei aparute mai ales in culegeri locale pe care le-am avut la dispozitie. Intentiona, desigur, sa stranga toate acestea si altele, care au ramas inedite, intr-un volum. Dar, timpul a trecut, fara ca ea sa se hotarasca si sa aiba posibilitatea sa o faca.
S-a pensionat dupa aproape 50 de ani de activitate, despartindu-se cu greu de “Arhive”. Isi propusese, desigur, ca si in anii de dupa pensionare sa-si continue activitatea de cercetare si chiar a facut-o. Din pacate, anii aceia nu au fost prea multi. A trecut linistita, senina, cu constiinta datoriei implinite, in nefiinta.
Paul D.POPESCU