Potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii britanici, faptele bune pot contribui la imbunatatirea starii de sanatate.
Oamenii care fac acte de caritate si alte fapte bune – de exemplu, isi ajuta vecinul la amenajarea gradinii – trec prin mai putine momente de manie, sunt optimisti si au mai multa incredere de sine, potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Mindlab, un laborator din cadrul Universitatii din Sussex.
Cercetatorii vin acum cu dovezi stiintifice in sprijinul vechii zicale potrivit careia cei care ii ajuta pe ceilalti se ajuta pe sine.
Astfel, faptele bune pot contribui la reducerea nivelului de stres si promoveaza increderea de sine.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au masurat nivelurile de stres si ale altor emotii experimentate de un grup de barbati si femei care au facut fapte bune timp de noua zile consecutiv.
Efectele stresului asupra organismului sunt binecunoscute: poate afecta sistemul imunitar, conduce la o crestere a tensiunii arteriale, creste riscul de infarct si accident cerebral si contribuie la instalarea infertilitatii.
Studiul, comandat de firma de asigurari Simplyhealth, a mai scos la iveala ca faptele bune au un efect de reactie in lant pozitiv, beneficiarii faptelor bune simtindu-se motivati sa-i ajute pe ceilalti la randul lor.
Un studiu anterior, realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard, a aratat ca faptele bune ii intaresc fizic si psihic pe autorii lor.