Cadourile date de angajatori salariatilor de Craciun, de Pasti sau de 8 Martie, care depasesc valoarea de 150 de lei, vor intra in baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale, potrivit proiectului de Ordonanta, care prevede si majorarea contributiilor pentru veniturile independente.
Potrivit proiectului de OUG, raman scutite de la plata CAS ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi suferite in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajatori pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul colectiv de munca.
In schimb, angajatorii care vor oferi salariatilor, cu diverse ocazii, cadouri a caror valoare depaseste 150 de lei vor trebui sa le includa in baza de calcul pentru CAS.
“Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai salariatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei”, se arata in proiectul de act normativ.
Potrivit documentului, persoanele cu venituri din activitati independente vor plati din 2011 contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36 la suta si pana la 35 la suta din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.
Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10 la suta la 24,43 la suta, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5 la suta la 8,35 la suta, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5 la suta la 0,78 la suta.
Prin proiect se mai introduce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85 la suta si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15 la suta-0,85 la suta, diferentiata in functie de clasa de risc.