Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, miercuri, la finalul Delegatiei Permanente, ca liberalii au validat cu majoritate de voturi propunerea sa de cabinet alternativ, dar si noul program politic al formatiunii, “Statul liberal”. Liderul PNL a precizat ca guvernul alternativ pe care l-a alcatuit a fost validat, intrunind 90 de voturi favorabile, 38 de voturi “impotriva” si sase abtineri. El a subliniat ca este pentru prima data cand un partid are un astfel de guvern oficial, mentionand ca formula pe care a propus-o a generat si reactii pozitive si reactii adverse. Pe de alta parte, Antonescu a precizat ca in forul liberal a avut loc o dezbatere de calitate pe subiectele principale ale Delegatiei Permanente: programul liberal si cabinetul alternativ, precizand ca noul program al PNL, “Statul liberal”, a fost votat cu unanimitate de voturi. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a prezentat guvernul alternativ propus de PNL, format din 11 ministere, mentionand ca isi asuma conducerea acestei echipe.
Liderul liberal a declarat ca ministru al Finantelor si Economiei si viceprim-ministru in acest cabinet alternativ este Claudiu Doltu, profesor universitar doctor la ASE, consilier prezidential intre 1999 si 2000, consilier al guvernatorului BNR. In guvernul PNL, ministru al Educatiei si Cercetarii si viceprim-ministru este Andrei Marga, ministru al Afacerilor Externe – Teodor Melescanu, ministru al Apararii Nationale – generalul in rezerva Corneliu Dobritoiu, ministru al Muncii, Protectiei sociale si Familiei – Mariana Campeanu, ministru al Sanatatii – academician Victor Voicu, ministru al Administratiei si Internelor va fi Victor Paul Dobre, ministru al Justitiei – Radu Catana, ministru al Infrastructurii Nationale – Eduard Helvig, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii rurale – Aurelian Penescu, iar ca ministru al Culturii, Patrimoniului si Identitatii Nationale – Mircea Diaconu. Antonescu a mentionat ca, daca vor primi votul Delegatiei Permanente, acestia vor deveni ministri atunci cand PNL va accede la guvernare.
Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian l-a criticat, miercuri, in Delegatia Permanenta, pe liderul partidului Crin Antonescu, cerandu-i sa nu-i mai umileasca pe liberali cand este vorba despre decizii importante, au declarat surse din partid.
Potrivit surselor citate, Vosganian si-ar fi exprimat nemultumirea fata de modalitatea in care Crin Antonescu a decis sa-si alcatuiasca guvernul alternativ, fara a-i consulta pe lideri si fara a propulsa oameni din interior. “Domnule, eu te-am sprijinit si te sprijin si in continuare, dar nu ne mai umili, sa aflam din presa ce se intampla in partid. Nu ne mai umiliti cu modalitatea asta de a lua decizii”, ar fi spus Vosganian. Conform acelorasi surse, liberalul si-ar fi exprimat nemultumirile fata de cabinetul alternativ alcatuit de Antonescu, criticand faptul ca a preferat sa aduca oameni din exterior in loc sa promoveze resursa umana din PNL.