BNR va mentine astazi rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si nivelul rezervelor minime obligatorii, cuvantul de ordine fiind prudenta pana cand situatia economica va fi mai clara si vor disparea presiunile inflationiste, considera analistii economici.
Guvernul a majorat de la 1 iulie TVA de la 19% la 24% pentru a asigura un plus de venituri la buget in vederea incadrarii in tinta de deficit bugetar negociata cu FMI la 6,8% in acest an. Decizia a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel considera ca se va putea discuta despre o scadere a dobanzii-cheie pe la mijlocul anului viitor, cand efectul de baza al inflatiei se va reduce. “E greu sa reduci rata dobanzii de politica monetara cand ai o inflatie destul de mare. Prudenta este cuvantul de ordine la BNR”, a adaugat Anghel.
Preturile de consum au crescut cu 0,23% in august fata de iulie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani. Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale a avut un impact semnificativ asupra preturilor in iulie, care s-au majorat intr-o prima runda cu 2,58%.
Consiliul de Administratie al BNR se va intalni astazi pentru a discuta probleme de politica monetara, iar in cadrul sedintei va decide nivelul dobanzii-cheie si cel al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.
La sedinta precedenta, din 4 august, Consiliul de Administratie a decis sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.
Banca centrala a scazut rata dobanzii in primele patru sedinte de politica monetara din acest an, de la 8% la 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.