Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va actiona in continuare pe toate caile “pana la clarificarea situatiei”, daca OUG 50/2010 va fi aprobata in Parlament in forma actuala, in conditiile in care nu este clara si lasa loc de interpretari, a declarat ieri presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea. “Contestam faptul ca avem in fata o ordonanta care lasa loc de interpretari. Exista prevederi in lege care pot fi interpretate si exista clienti care dau diferite interpretari aceluiasi paragraf de lege. Citim in ziare ca se creaza asociatii care vor sa dea bancile in judecata. Vrem o legislatie clara care sa spuna: asa trebuie facut, chiar daca legea care va iesi va fi impotriva propunerilor noastre”, a mentionat Ghetea.
De asemenea, el a raspuns afirmativ, intrebat fiind daca ARB va cere presedintelui sa nu promulge legea in cazul in care va fi aprobata in forma actuala. “Avem in continuare speranta ca la nivelul Comisiei de Finante si Banci din Parlament vom avea posibilitatea sa ne spunem punctul de vedere. Daca se va aproba ordonanta in forma actuala, fara modificari, urmeaza promulgarea ei. Consiliul de administratie al ARB va merge in continuare pe toate caile pana la clarificarea situatiei. Nu vom face nici greva, nici demonstratii, nici aplicare abuziva ale unor prevederi”, a precizat Ghetea.
Ghetea a mai sustinut ca daca OUG 50/2010 se va aplica in forma actuala, pot exista grave influente asupra sistemului bancar romanesc si asupra economiei romanesti. “Daca vom avea un sistem bancar slab, nu va ajuta cu nimic economia. Dimpotriva, va crea mari probleme. Noi avem convingerea ca autoritatile statului se vor apleca cu atentie asupra ceea ce comunitatea bancara a semnalat. Ordonanta asa cum este are lacune, exprimari ambigue. Aplicata in forma actuala poate aduce, intr-o maniera sau alta, anumite neajunsuri economiei Romanesti”, sustine presedintele ARB.
OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat in vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplica atat contractelor de credit noi, cat si celor aflate in derulare.