Sindicatul Asistentilor Personali ai Persoanelor cu Handicap Prahova are inscrisi 180 de membri activi, cei mai multi dintre acestia provenind din Ploiesti, dar si din localitati precum Valenii de Munte, Balta Doamnei, Stefesti, Izvorani, Tatarani, Baicoi, Teisani sau Magurele. „Sunt inscrisi 800 de membri, insa cei mai multi dintre acestia nu mai sunt activi, nu si-au mai platit cotizatia. Nu i-am exclus si nu ii judec pentru ca stiu ca au salariile foarte mici, ca medicamentele care nu intra pe lista de gratuitati sunt destul de scumpe, in concluzie stiu ca se descurca foarte greu. Membrii provin in general din randul parintilor persoanelor cu handicap, asta pentru ca o persoana straina nu s-ar atasa de acesti copii – cum ii consideram noi chiar daca unii dintre ei au in jur de 40 de ani – cum ne atasam noi, parintii lor. Una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta o mare parte dintre asistentii persoanelor cu handicap grav din judetul nostru este aceea ca salariile le sunt intarziate cu doua – trei luni. In plus, singura explicatie pe care o primesc de la reprezentantii primariilor este ca nu au bani si, din pacate, mi se plang de faptul ca sunt tratati foarte urat in cadrul acestor institutii. Am intervenit de fiecare data cand ni s-a solicitat ajutorul in acest sens, li s-au dat salariile atunci si apoi situatia se repeta. O alta problema ar fi costul medicamentelor care nu intra pe lista de gratuitati. Ba, chiar, unele dintre ele au fost eliminate recent de pe lista celor gratuite si oamenii trebuie sa scoata bani din buzunar pentru a le procura. Din pacate, insa, pe langa faptul ca in unele cazuri ajung cu intarziere, banii sunt si insuficienti. Dupa ce salariul unui asistent personal al unei persoane cu handicap grav a fost micsorat cu 25 la suta, aceasta primeste, in prezent, doar 440 de lei lunar”, ne-a precizat Ecaterina Dinu, presedintele Sindicatului Asistentilor Personali ai Persoanelor cu Handicap Prahova.
Membrii sindicatului amintit beneficiaza, printre altele, de asistenta juridica, ajutor de inmormantare, daca este cazul, dar participa si la adunari generale si la intalniri in care isi pot impartasi suferinta sau pot primi un sfat. „Desi multi dintre ei se descurca destul de greu cu banii, nu ne-am permis sa ii ajutam financiar. In schimb, cu ajutorul unor sponsori, cum ar fi reprezentanti ai Colegiului „Mihai Viteazul” din Ploiesti, am reusit sa le oferim cadouri membrilor, de Craciun si de Pasti. Din pacate, insa, exista persoane care au beneficiat de ajutoarele speciale pentru cele cu handicap grav, desi erau perfect sanatoase. Acum, unele comisii de la nivel national fac verificari in acest sens. Este un lucru bun deoarece acestia luau din drepturile unor persoane care chiar sufera de un handicap grav”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Sindicatul Asistentilor Personali ai Persoanelor cu Handicap Prahova a fost primul de acest gen din tara si functioneaza inca din anul 1999. Toti cei care doresc sa devina membri ai sindicatului amintit se pot adresa, in zilele de marti si joi, intre orele 10.00 – 12.00, la sediul Asociatiei de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic – Filiala Prahova din strada Basarabi nr.5. In ceea ce priveste cuantumul cotizatiei anuale, acesta este de 30 de lei.
Anemary GRIGORE