La finele lunii iunie a acestui an, in evidentele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) existau 680.782 de persoane ramase fara serviciu, fapt care ii corespunde unei rate a somajului de 8 la suta, cu 2,5 puncte procentuale mai mare decat cea inregistrata in perioada similara a anului precedent. In Prahova, situatia este si mai delicata, in sensul ca rata somajului in luna iunie a fost cu mult peste cea existenta la nivel national, adica de 9,3 la suta, iar numarul prahovenilor care isi pierdusera locurile de munca ajunsese la 29.137 de persoane.
Potrivit statisticii ANOFM, numarul somerilor a crescut, in luna iunie – comparativ cu luna mai 2010, doar in Municipiul Bucuresti (+ 720 de persoane) si in alte trei judete: Prahova (+140 de persoane), Maramures (+109 persoane) si Giurgiu (+99 de persoane). Regiunile geografice cu cele mai ridicate rate ale somajului inregistrat, in luna iunie, au fost Sud-Vest (10 la suta), Sud-Muntenia( regiune din care face parte si judetul Prahova – 9,3 la suta) si Nord-Est (8,6 la suta). Scaderea efectivului de someri din restul judetelor tarii se datoreaza in special faptului ca disponibilizarile colective din ultima perioada nu au mai avut aceeasi amploare ca la sfarsitul anului anterior.
In alta ordine de idei, la finele primului semestru din acest an, dintre cei 530.398 de romani iesiti din evidentele ANOFM, doar mai putin de jumatate (201.707 persoane) au facut-o avand norocul sa-si gaseasca un nou serviciu. In rest, a fost vorba de cu totul alte cauze: nesolicitarea expresa a mentinerii cererii de loc de munca, refuzul slujbei oferite, plecarea in strainatate etc. De asemenea, trist este si faptul ca, din efectivul persoanelor adulte ( in varsta de peste 25 de ani) care au ramas fara slujba, mai bine de 20 la suta se inscriu in categoria „somerilor de lunga durata”.
Adica se afla pe… lista de asteptare de peste un an. Si cum economia Romaniei mai mult se scufunda decat se ridica, sunt slabe sanse ca oamenii sa se poata reincadra in munca.
C. DUMITRU