Persoanele care vor sa renunte la fumat nu ar trebui sa evite sa se gandeasca la tigari, deoarece suprimarea acestor ganduri are efect doar pe termen scurt, iar pe termen lung provoaca o crestere si mai mare a nevoii de a fuma, informeaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii de la University of London (Marea Britanie) au descoperit ca blocarea acestor ganduri conduce la diminuarea nevoii de a fuma doar intr-o prima faza, provocand ulterior o crestere si mai mare a acestei nevoi.
Medicul James Erskine, unul dintre autorii studiului, considera ca aceasta descoperire are implicatii majore pentru persoanele care incearca sa renunte si la alte obiceiuri considerate “daunatoare”, precum supraalimentatia, consumul excesiv de alcool, dependenta de sex si alte comportamente de acest tip.
James Erskine a dorit sa afle daca fumatorii experimenteaza “un recul comportamental” – fenomenul caracterizat prin blocarea gandurilor despre un anumit lucru care cauzeaza ulterior o intensificare a comportamentului respectiv. Studiile anterioare efectuate in domeniul tulburarilor de alimentatie au relevat faptul ca persoanele care incercau sa nu se mai gandeasca la ciocolata ajungeau in cele din urma sa consume mai multa ciocolata decat persoanele care se gandeau in mod deliberat la acest produs alimentar. Insa studiile anterioare au analizat reculul comportamental doar pe o perioada scurta de timp, de ordinul minutelor. Pentru noul studiu, cei 85 de voluntari, care fumau cel putin 10 tigari pe zi, au fost impartiti in trei grupuri, iar numarul de tigari pe care acestia le-au fumat a fost atent monitorizat de-a lungul a trei saptamani.
Toate cele trei grupuri au fost rugate sa se comporte normal in prima si in a treia saptamana. In a doua saptamana, primul grup, din care faceau parte 30 de voluntari, a fost rugat sa nu se mai gandeasca la tigari, iar al doilea grup, format din 29 de voluntari, a fost rugat sa se gandeasca in mod deliberat la fumat si la tigari. Al treilea grup, considerat grupul de control, alcatuit din 26 de voluntari, a fost rugat sa nu schimbe nimic in comportamentul zilnic.
Cercetatorii britanici au descoperit la finalul studiului ca voluntarii din “grupul de supresie” au fumat de trei ori mai putine tigari in a doua saptamana, comparativ cu prima saptamana, si de trei ori mai multe tigari in a treia saptamana, comparativ cu prima saptamana.