Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lansat, ieri, o linie de finantare pentru proiectele Domeniului Major de Interventie (DMI) 5.1 („Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare”). In acest fel, cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii vor beneficia de alocari orientative de 51.184.800 de lei, fiecare, pentru realizarea unor proiecte destinate crearii si/sau mentinerii cat mai multor locuri de munca, stiut fiind faptul ca, in primul rand, criza economico-financiara a afectat piata muncii si grupurile vulnerabile din Romania. De precizat ca vor fi promovate activitatile de informare si consiliere profesionala, asistenta in planificarea carierei si cautarea unui loc de munca, formare profesionala etc. Fiecare proiect poate primi o finantare cuprinsa intre 213.270 de lei (echivalentul a 50.000 de euro) si 2.132.695 de lei (echivalentul a 499.999 de euro). Durata de implementare a proiectului va fi cuprinsa intre sase luni si doi ani.
La solicitarea potentialilor beneficiari, Ministerul Muncii a imbunatatit metodologia de evaluare, pe principiul „primul venit, primul servit”, astfel ca perioada scursa intre depunerea unei cereri si semnarea contractului de finantare este estimata la circa 30 de zile, fata de circa 14 luni, cat a fost media in anul anterior. Prin noua metodologie, vor fi punctati suplimentar solicitantii care se angajeaza prin proiectele intocmite ca asigura noi locuri de munca.
Pe pagina de internet www.fseromania.ro si cele ale organismelor intermediare regionale pot fi gasite toate detaliile privind procedura de accesare a fondurilor si modalitatea de punctare a proiectelor, astfel incat potentialii beneficiari isi pot evalua proiectele inainte de a solicita finantarea. Acestia vor completa formularele si vor transmite online cererea de finantare, cu respectarea regulilor mentionate in Ghidul solicitantului.
C. DUMITRU